Wykonanie

Składniki uszka:Farsz:250 g
kiszonej kapusty200 g
pieczarek2
cebulepieprz,
sólCiasto:1/2 kg
mąkiszklanka ciepłej
wodypół łyżeczki
soliSposób przygotowania:1.
Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć na patelni. Dodać podsmażoną
cebulę.2.
Kapustę kiszoną gotować ok. 40 minut.3.
Pieczarki i
kapustę przecisnąć przez maszynkę. Doprawić
pieprzem i
solą. Dokładnie wymieszać.5. Na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
sól oraz ciepłą
wodę. Zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 5 minut.6. Rozwałkować ciasto, wycinać małe kółka, nakładać farsz. Złożyć ciasto na pół (tak jak pierogi), zwinąć na palcu i zlepić dwa końce.7. Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty.










4
buraki2 l
wody2 ząbki
czosnku1
marchewka1
pietruszkaporsok z cytrynyłyżeczka
cukru, 3 łyżeczki
majeranku,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liście lauroweSposób przygotowania:1. Warzywa obrać, włożyć do garnka, zalać
wodą, dodać
ziele angielskie i
liście laurowe. Gotować 1 godzinę.2. Do
wywaru z warzyw dodać
majeranek,
sok z cytryny,
cukier. Gotować 3 minuty.3. Wyjąć warzywa, doprawić
pieprzem i
solą.


Smacznego!