ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Lekka zupa, która nada smaku letniemu popołudniu. Można podać barszcz z krokietami, uszkami, ale ja najbardziej lubię z młodymi ziemniakami i koperkiem. Kojarzy mi się z dzieciństwem.
Składniki
1 porcja mięsa (u mnie żebro wieprzowe)
3l zimnej wody
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku (ponacinałam, aby wydobyć więcej aromatu)
4 buraki (2 starłam na tarce, a 2 pokroiłam w większe kawałki)
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
ocet (spryskałam nim starte i pokrojone buraki)
sok z cytryny (do smaku)
majeranek
odrobina vegety domowej
cukier (do smaku)
Sposób przygotowania
Krok 1
Włożyć mięso do zimnej wody. Nastawić na palnik. Dodać obrane warzywa prócz buraków. Zagotować. Zebrać szum. Przyprawić.
Krok 2
Obrać buraki. Zetrzeć część na tarce, a część pokroić na większe kawałki. Spryskać octem i cytryną. Dodać buraki pokrojone w kawałki. Starte zostawić na później i dodać na koniec. Dzięki temu zupa nie straci koloru.
Krok 3
Gotować do miękkości mięsa i warzyw. Zostawić zupę na leciutkim ogniu, aby tylko pyrkała podobnie jak rosół. Będzie bardziej przejrzysta.
Krok 4
Podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 7.3/ 10 (3 votes cast)
Barszcz czerwony, 7 . 3 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Barszcz ukraiński
Krem z czerwonych buraków
Chłodnik
Kotlety gryczane
Jem zdrowo: Jaglanka z kozim serem i pieczonym burakiem
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/06/9164/barszcz-czerwony