Wykonanie
Łosoś wędzony, mimo, ze pyszny to jednak nie wszyscy go lubią. Pewnie dlatego, że często bywa bardzo słony i stanowczo za
drogi a nie powinien, bo na półki trafia głównie
ryba hodowlana a nie najzdrowszy
łosoś dziki, z którym tuczone okazy nie mogą się równać. Od czasu do czasu warto jednak nacieszyć
kubki smakowe i przygotować, całkiem łatwo, kolorowe apetyczne kanapeczki. Polecam!!!



Składniki:

pasta łososiowapasta serowa
ziołowa jasnapasta serowa
ziołowa z
natką pietruszki4-5 kromek
chlebaokoło 30 dag
pomidorków koktajlowychulubiona
sałatatrochę
oleju do skropienia
pieczywaPasta łososiowa100 g
łososia wędzonego50 g
serka białego niesolonego (może być
ricotta)1 malutka starta na drobno
surowa marchewka1-2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka posiekanych świeżych
ziół -
tymianek,
oregano,
rozmaryn,
bazyliaPrzygotowanie pasty łososiowej:Wszystkie składniki miksujemy.
Marchewka doda słodyczy i koloru.Pasta serowa
ziołowa bazowa250 g
sera typu
ricotta1-2 łyzeczki posiekanych świezych
ziół1-2 łyżeczki posiekanego
szczypioru1-2 łyżki
majonezu ( polecam mój przepis na
majonez)szczypta suszonych
ziół prowansalskichpłaska łyżeczka
miodusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie pasty serowejWszystkie składniki miksujemy. Dzielimy pastę na 2 porcjePasta
ziołowa z
natką z
pietruszkipasta
ziołowa bazowa przygotowana powyżejpęczek
natki z
pietruszki (tylko liście)Przygotowanie pasty pietruszkowejMiksujemy jedną porcję pasty bazowej z
liściami pietruszki. Możemy dodać do smaku kilka kropel
soku z cytryny lub tez
natkę zastąpić
szpinakiem w niewielkiej ilości.Przygotowanie przystawki1. Wykrojone kwadraciki z
pieczywa smaruję
olejem ryżowym i posypuję mieszanką ulubionych
ziół. Podpiekam 2-3 minutki na funkcji grill na rumiano.2. Wystudzone kromeczki dekoruje pastami przy pomocy rękawa. Przykrywam czapeczkami z
pomidorków. Z jednego
pomidorka da się wykroić 4 czapeczki.3. Układam na półmisku. Dekoruję
sałatą,
pomidorkami i cieniutko pokrojoną
skórką z cytryny (białą część skórki warto odkroić, bo ma sporo goryczy)Życzę smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika