ßßß Cookit - przepis na Przystawka z łososia i sera. Pychota...

Przystawka z łososia i sera. Pychota...

nazwa

Wykonanie

Łosoś wędzony, mimo, ze pyszny to jednak nie wszyscy go lubią. Pewnie dlatego, że często bywa bardzo słony i stanowczo za drogi a nie powinien, bo na półki trafia głównie ryba hodowlana a nie najzdrowszy łosoś dziki, z którym tuczone okazy nie mogą się równać. Od czasu do czasu warto jednak nacieszyć kubki smakowe i przygotować, całkiem łatwo, kolorowe apetyczne kanapeczki. Polecam!!!
Składniki:
pasta łososiowa
pasta serowa ziołowa jasna
pasta serowa ziołowa z natką pietruszki
4-5 kromek chleba
około 30 dag pomidorków koktajlowych
ulubiona sałata
trochę oleju do skropienia pieczywa
Pasta łososiowa
100 g łososia wędzonego
50 g serka białego niesolonego (może być ricotta)
1 malutka starta na drobno surowa marchewka
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół - tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia
Przygotowanie pasty łososiowej:
Wszystkie składniki miksujemy. Marchewka doda słodyczy i koloru.
Pasta serowa ziołowa bazowa
250 g sera typu ricotta
1-2 łyzeczki posiekanych świezych ziół
1-2 łyżeczki posiekanego szczypioru
1-2 łyżki majonezu ( polecam mój przepis na majonez)
szczypta suszonych ziół prowansalskich
płaska łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie pasty serowej
Wszystkie składniki miksujemy. Dzielimy pastę na 2 porcje
Pasta ziołowa z natką z pietruszki
pasta ziołowa bazowa przygotowana powyżej
pęczek natki z pietruszki (tylko liście)
Przygotowanie pasty pietruszkowej
Miksujemy jedną porcję pasty bazowej z liściami pietruszki. Możemy dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny lub tez natkę zastąpić szpinakiem w niewielkiej ilości.
Przygotowanie przystawki
1. Wykrojone kwadraciki z pieczywa smaruję olejem ryżowym i posypuję mieszanką ulubionych ziół. Podpiekam 2-3 minutki na funkcji grill na rumiano.
2. Wystudzone kromeczki dekoruje pastami przy pomocy rękawa. Przykrywam czapeczkami z pomidorków. Z jednego pomidorka da się wykroić 4 czapeczki.
3. Układam na półmisku. Dekoruję sałatą, pomidorkami i cieniutko pokrojoną skórką z cytryny (białą część skórki warto odkroić, bo ma sporo goryczy)
Życzę smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/07/przystawka-z-ososia-i-sera-pychota.html