ßßß
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE :2 pomidory2 surowe jajkazioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, tymianek)sól - użyłam różowej soli himalajskiej firmy Santepieprz
Pomidory myjemy, odcinamy górę i wydrążamy je w środku, następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy wedle uznania ziołami i wbijamy do środka surowe jajko.
Swoje pomidory parowałam w parowarze przez 25 minut - jajko ścięło się na twardo, jeśli chcecie uzyskać rzadsze żółtko wystarczy mu jakiŚ kwadrans. Po wyjęciu ich z urządzenia doprawiłam je z wierzchu solą himalajską, pieprzem i odrobiną ziół. Pomidory można przygotować również w piekarniku - pieczemy je w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190 stopni przez podobny okres czasu.
W mojej opinii urządzenie firmy SEVERIN pierwszy test zdało celująco! Cicha praca, bardzo dobre, równomierne wydzielanie pary. Czytelny timer umożliwił nastawienie parowaru na wybrany czas, a po jego upłynięciu urządzenie sygnalizuje koniec pracy sygnałem dźwiękowym. Pierwszy raz miałam okazję próbować potrawy gotowanej na parze - soczysta, miękka, pyszna! :)Sól himalajska od Sante ma piękny, jasnoróżowy kolor i mi osobiście bardzo odpowiada jej drobna struktura. Ze strony firmy o soli możemy dowiedzieć się, że uznawana jest za najczystszą sól na świecie. Zawiera pierwiastki i mikroelementy, których nasz organizm szczególnie potrzebuje. Dodatkowo została wzbogacona potasem, który przyczynia się do osiągnięcia równowagi sodowo-potasowej w organizmie człowieka.Sól himalajska dostępna jest tylko w jednym miejscu na świecie! Tą wyjątkową lokalizacją jest wschodni pas górski Karakorum w Himalajach. To właśnie stamtąd pochodzi sól, która w całości jest łatwo przyswajalna przez organizm. A teraz mam to cudeńko w swojej kuchni i z pewnością będzie przeze mnie często używana, mogę ją całym serduchem polecić! :)
Jeżeli zainteresował Cię któryś z użytych produktów zapraszam do firmowych sklepów :http://www.severin.com/plBEZPOŚREDNI LINK DO SKLEPU INTERNETOWEGO - PAROWARhttp://www.sante.pl/BEZPOŚREDNI LINK DO SKLEPU INTERNETOWEGO - SÓL HIMALAJSKA