Wykonanie
Taki sos wymyśliłam robiąc tradycyjny
przecier pomidorowy do słoików na zimę. Pomyślałam,
czemu nie dodać
bazylii,
oregano, skoro takie sosy się u Nas sprawdzają, przy pizzy, pizzerinkach czy zapiekankach. Zmiksowałam, przetarłam, doprawiłam i do słoików.
Składniki:- 3 kg dojrzałych
pomidorów- pół pęczka świeżej
bazylii i
oregano-
sól i
pieprz do smakuPrzepis.
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki - wrzucić do garnka o grubym dnie. Gotować ok 30 min, aż
pomidory zaczną się rozpadać. Całość zmiksować i przetrzeć przez sito lub durszlak z "małymi oczkami". Dodać drobno posiekane
zioła. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Przełożyć do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 15 min.Smacznego.źródło: własne