ßßß
Błyskawiczna, pyszna i bardzo atrakcyjna z wyglądu przekąska.Sprawdzi się jako danie śniadaniowe, ale także jako jedna z przystawek na przyjęciu.Uwaga:)Dzisiaj jeszcze raz danie ze szparagami, ale w tym tygodniu będą także „mniej zielone” dania. Zapraszam :)Składniki: (2 porcje)6 zielonych szparagów6 plastrów wędzonego łososia2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu1 łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano, szczypior, koper…)sól i pieprz1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:Szparagi umyć i odłamać twarde końcówki . Szparagi gotować* w lekko osolonej i przyprawionej sokiem z cytryny wodzie przez 3 minuty. Wyjąć i od razu przełożyć do naczynia z lodowato zimną wodą aby ostygły.*Uwaga: Idealnym naczyniem do gotowania kilku szparagów jest głęboka patelnia!Wystudzone szparagi owijać plasterkami wędzonego łososia i ułożyć na półmisku. Jogurt naturalny wymieszać z posiekanymi ziołami i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem szparagowo-łososiowe roladki polać sosem jogurtowym i ozdobić gałązką/listkami świeżych ziół.Uwaga:Tak przygotowane roladki można również podawać z sosem winegret lub skropione cytryną, oliwą i oprószone odrobiną parmezanu. Możliwości jest naprawdę wiele, zatem mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie :)Smacznego :)