Wykonanie
Sezon na
pomidory niestety już się kończy i trzeba z niego korzystać
póki możemy, dlatego przedstawiam dwa sposoby ich wykorzystania w sałatkach. Jedna z nich jest indyjska - pikantna i wyrazista, druga europejska, z
miękkim serem Kladavcanka z Chorwacji, podobna do tam serwowanych, bardzo aromatyczna za sprawą
rozmarynu. W obu smak
pomidorów jest odpowiednio podkreślony, a wszystkie składniki idealnie współgrają, nawet
mango. Polecam:)

Indyjska
sałatkapomidorowa z
mango- 1 duży
pomidor- 1/4
ogórka- 1/4
czerwonej cebuli- 1/2
mango- 1 łyżka
oleju- 1/2 łyżki
soku z cytryny- 1 rozgnieciony ząbek
czosnku- 1/4 łyżeczki sosu z
ostrej papryki-
sól,
pieprz- posiekany
szczypiorek1) Pokroić w plastry warzywa, a
mango w paski.2) Ułożyć je na talerzu.3) Pozostałe składniki oprócz
szczypiorku wymieszać.4) Polać dressingiem
sałatkę i przybrać
szczypiorkiem.Przepis z książki "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat.
Sałatka z
pomidorami,
ogórkiem,
serem Kladavcanka i
rozmarynem- 40 małych
pomidorków- 1
ogórek, bez nasion- 150g
sera Kladavcanka- 1 łyżka
octu balsamicznego- 1 łyżka
oleju- sok z 1/2
cytryny- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
miodu- 1/2 łyżki posiekanej
natki- listki z 1 gałązki
rozmarynu, posiekane1) Pokroić
ser i
ogórek w kostkę.2) Pozostałe składniki wymieszać.3) W misce wymieszać warzywa,
ser i dressing.