Wykonanie
StewiaStewia (
Stevia rebaudiana) to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, od setek lat używana przez Indian Guarani. Od dłuższego już czasu jest powszechnie używana w wielu krajach Ameryki oraz Azji. W Unii Europejskiej została dopuszczona do obrotu rynkowego jako środek spożywczy dopiero pod koniec 2011 r. (wcześniej była sprzedawana jako kosmetyk).
Stewia jest droższa od
cukru, ale jest też nawet do 400
razy od niego słodsza! Mała buteleczka płynnego ekstraktu ze
stewii wystarcza mi na kilka miesięcy – przy naprawdę intensywnym użytkowaniu. Jedna kropla osłodzi cały kubek
herbaty.W mojej kuchni nie stosuję
cukru białego ani trzcinowego. W 80% przypadków słodzenia używam
stewii, ale ponieważ nie sprawdza się ona we wszystkich cukierniczych zadaniach, czasem sięgam po niewielkie ilości
ksylitolu,
miodu, naturalnego
syropu z agawy (obecnie już go nie używam, ponieważ nie jest tak zdrowy, jak początkowo myślałam…) lub
daktyli. Do słodzenia
napojów można także użyć naparu z korzenia lukrecji. Nie mam cukrzycy ani żadnych innych dolegliwości wykluczających
cukier z diety. To mój własny wybór. A ponieważ bardzo lubię piec, stanęłam przed trudnym wyzwaniem zastąpienia
cukru stewią. Wbrew pozorom nie jest to takie proste…
Stewia wspaniale sprawdza się we wszelkiego typu napojach, budyniach, galaretkach, kremach i masach, we wszystkim co jest płynne lub półpłynne i „surowe” (np. ciasta bez pieczenia, na zimno). Nieco trudniej używać jej do słodzenia typowych wypieków.
Stewia wytrzymuje bardzo wysokie temperatury, ale dodana w zbyt dużych ilościach, na przykład by dobrze osłodzić całą blachę ciasta, może spowodować pojawienie się gorzkiego posmaku. Trzeba więc bardzo uważać i dozować ją ostrożnie, sprawdzając za każdym razem poziom
słodyczy.W Polsce nadal nie ma zbyt wielu publikacji ani stron internetowych z przepisami wykorzystującymi
stewię. A ponieważ pieczenie ze
stewią może sprawiać trochę kłopotów, podzielę się z
wami moimi osiągnięciami w tej dziedzinie. Uprzedzam jednak, iż odczuwanie
słodyczy jest niezwykle indywidualną kwestią. To co dla jednych jest bardzo słodkie, dla innych okaże się niemal gorzkie. Od dawna nie używam
cukru i moje odczuwanie
słodyczy się zmieniło. Teraz np. wyczuwam subtelniejszą
słodycz owoców, a tony
cukru w słodyczach produkowanych przemysłowo wręcz przyprawiają mnie o zawroty głowy (pamiętajcie, że producenci dosypują
cukier nie tylko do
słodyczy, ale – podobnie jak
sól – do niemal każdego wyrobu, jaki znajdziecie na sklepowych półkach).
Stewia dostępna jest w różnych postaciach:mocno skoncentrowana
stewia fluid (polecam fluidy firm NatVita, SteviGold i Steviola),
stewia w płynie,suszone liście w całości,suszone liście zmielone na proszek (zielony),biały proszek (puder),tabletki.Oprócz dwóch ostatnich produktów,
stewia jest słodzikiem całkowicie naturalnym. W przypadku białego pudru i tabletek nośnikiem naturalnie słodkich glikozydów stewiolowych jest maltodekstryna. Tabletek nie używam w ogóle, pudru bardzo rzadko. Zdecydowanie preferuję
stewię bez
dziwnych dodatków.Można także kupić sobie własną sadzonkę i hodować roślinę w ogródku lub na parapecie. Jednak potrzebuje ona dużo ciepła i słońca, by stała się naprawdę słodka. Dlatego
stewia z Paragwaju jest słodsza niż nasza rodzima. Świeże lub suszone liście można zagotować w wodzie i przygotowanym w ten sposób
wywarem dosładzać
napoje lub dania. Niezdecydowanych zachęcam, by wypróbowali
stewię najpierw do słodzenia
herbaty czy
kawy, a bardziej odważnych zapraszam do przetestowania przepisów na słodkości ze
stewią.Poniżej zamieszczam dwie tabele, które mogą być przydatne przy stosowaniu naturalnych zamienników
cukru oraz używaniu różnych postaci
stewii. Podane w tabeli dane są jednak orientacyjne, ponieważ wszystko zależy od pozostałych składników ciasta (konsystencja) oraz waszych preferencji
smakowych (poziom
słodyczy). Jedni potrzebują więcej
stewii czy
syropu klonowego, inni mniej. Różnią się także od siebie
stewiowe produkty poszczególnych firm.Tabela z różnymi rodzajami
stewii stosowanymi zamiast
cukruZmielone suszone liście1 filiżanka 1 łyżeczka 1 łyżeczka 2 łyżki1 łyżka 6-9 kropel max. 1/4 łyżeczki 1/4-1/2 łyżeczki1 łyżeczka 2-3 krople szczypta 2-4 szczyptyTabela z najpopularniejszymi naturalnymi zamiennikami
cukruRodzaj słodzika Zamiast 1 filiżanki
cukru Redukcja płynów
stewia fluid 1 łyżeczka dodaj 1/8 filiżanki (2 łyżki)
syrop z agawy 1/2-3/4 filiżanki zredukuj 1/3 filiżanki
ksylitol 1 filiżanka –
miód 1/2-3/4 filiżanki zredukuj 1/8 filiżanki
syrop klonowy 3/4 filiżanki zredukuj 1/8 filiżankimelasa 1/2 filiżanki –słód jęczmienny 1 1/2 filiżanki zredukuj nieznaczniesłód
ryżowy 1 1/2 filiżanki zredukuj nieznacznie
syrop z brzozy 1/2-3/4 filiżanki zredukuj nieznacznieZnajdź na stronieKategorieakcje promocyjne (26)babeczki i muffinki (8)chemia w żywności (16)chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)ciasta kruche (12)ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)dania wegańskie (32)dania wegetariańskie (36)konkursy (4)kremy –
puddingi – budynie (2)książkowe inspiracje (11)
lody i
sorbety (2)makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)orientalnie (2)pasztety/pasty/nadzienia (5)podstawowe (3)przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)sałatki i surówki (2)smażone (3)testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)wypieki (68)wypieki i desery z warzywami (8) z
owocami (33)zupy (14)ArchiwumArchiwumMoja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)

Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)

Polub profil książki na FB

Tagi
amarantus bez
cukru bez glutenu bez
jajek bez
mleka bez
nabiału bez proszku/sody
cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob
kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana
mąka migdałowa
mąka orkiszowa
mąka ryżowa mąka ziemniaczana
olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa
śliwkiWarto zajrzećFood infoKuchnia EdukacyjnaKulinarna czytelnia