Wykonanie

Intrygują mnie przepisy z każdego zakątka świata parę miesięcypostanowiłam wypróbować ten przepis:https://www.youtube.com/watch?v=h1m6RNIJVMMCo prawda trochę go zmodyfikowałam ponieważ nadzienie
serowe zastąpiłam hummusem, ale myślę,że w obu wersjach jest pyszne!Pierożki wychodzą cudowne! Bardzo chrupiące i obłędnie pachnące!Bardzo podoba mi się pomysł na ciasto
jogurtowo drożdżowe :)Cudo!Do tego zrobiłam potrawkę z duszonych warzyw i
kuskus oraz sos
miętowo imbirowy.Składniki:(na około 10-12 dużych pierożków)2 szklanki
mąki1/2 szklanka
jogurtu1/2 szklanki
mleka2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
drożdży1
jajko+sezam do posypania+oliwa+hummus(ugotowana zmiksowana
ciecierzyca z prażonym
sezamem,
oliwą,
sokiem z cytryny,
czosnkiem,
solą,
natką i odrobinką
wody)Na sos
miętowy:3/4 szklanki
jogurtukilka listków
mięty1 cm kawałek
imbirukminek,
sól,
pieprzNa marokańską potrawkę warzywną:1 szklanka
kuskusu1 mała
cebula1/3
cukinii2 garści
bobu4
daktyle2
marchewkiodrobina
kapusty1
pomidorkiełki ciecierzycy (nadają
orzechowy smak) lub gotowana
ciecierzycanatka pietruszki,
tymianek,
sól,
chilli,
papryka słodka,
szafran lub
kurkumaPrzygotowanie:Pierożki:Do miski nasypać
mąkę. Zrobić kopczyk na środku, wkruszyć do niego
drożdże i
cukier, zalać małą ilością ciepłego
mleka. Zostawić na 10 minut. Po tym czasie dodać inne składniki, wymieszać delikatnie widelcem, wyrobić na stolnicy. Pozostawić w misce przykrytej wilgotną ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 h. Po tym czasie podzielić ciasto na kulki wielkości
mandarynki, rozwałkowywać podsypując
mąka.Nadziewać kopiastą łyżką hummusu. Brzegi docisnąć dwukrotnie widelcem. Posmarować dokładnie
oliwą z obu stron. Posypać
sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni aż nabiorą złoto brązowego koloru.Jeśli zostanie wam ciasto możecie upiec też mały bochenek
chleba z hummusem.Zdjęcie:

Sos
miętowo imbirowyPosiekać
imbir,
miętę, dodać
sól,
kminek,
pieprz,
jogurt grecki, wymieszać.Na marokańską potrawkę warzywną:
Kuskus namoczyć jakieś 3 minuty w zimnej wodzie. Warzywa umyć i posiekać. Rozgrzać
oliwę. Podsmażyć
kiełki i
cebulę.Po chwili dodać resztę warzyw (oprócz
pomidorów), zalać 1 szklanką
wody. W garnku z warzywami ustawić durszlak przełożyć do niego
kuskus, przykryć przykrywką. Dusić. Pod koniec dodać
zioła i
pomidory. I smacznego!!!!