ßßß
Intrygują mnie przepisy z każdego zakątka świata parę miesięcypostanowiłam wypróbować ten przepis:https://www.youtube.com/watch?v=h1m6RNIJVMMCo prawda trochę go zmodyfikowałam ponieważ nadzienie serowe zastąpiłam hummusem, ale myślę,że w obu wersjach jest pyszne!Pierożki wychodzą cudowne! Bardzo chrupiące i obłędnie pachnące!Bardzo podoba mi się pomysł na ciasto jogurtowo drożdżowe :)Cudo!Do tego zrobiłam potrawkę z duszonych warzyw i kuskus oraz sos miętowo imbirowy.Składniki:(na około 10-12 dużych pierożków)2 szklanki mąki1/2 szklanka jogurtu1/2 szklanki mleka2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru2 łyżeczki drożdży1 jajko+sezam do posypania+oliwa+hummus(ugotowana zmiksowana ciecierzyca z prażonym sezamem,oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, natką i odrobinką wody)Na sos miętowy:3/4 szklanki jogurtukilka listków mięty1 cm kawałek imbirukminek, sól, pieprzNa marokańską potrawkę warzywną:1 szklanka kuskusu1 mała cebula1/3 cukinii2 garści bobu4 daktyle2 marchewkiodrobina kapusty1 pomidorkiełki ciecierzycy (nadają orzechowy smak) lub gotowana ciecierzycanatka pietruszki, tymianek, sól, chilli, papryka słodka, szafran lub kurkumaPrzygotowanie:Pierożki:Do miski nasypać mąkę. Zrobić kopczyk na środku, wkruszyć do niego drożdże i cukier, zalać małą ilością ciepłego mleka. Zostawić na 10 minut. Po tym czasie dodać inne składniki, wymieszać delikatnie widelcem, wyrobić na stolnicy. Pozostawić w misce przykrytej wilgotną ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 h. Po tym czasie podzielić ciasto na kulki wielkości mandarynki, rozwałkowywać podsypując mąka.Nadziewać kopiastą łyżką hummusu. Brzegi docisnąć dwukrotnie widelcem. Posmarować dokładnie oliwą z obu stron. Posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni aż nabiorą złoto brązowego koloru.Jeśli zostanie wam ciasto możecie upiec też mały bochenek chleba z hummusem.Zdjęcie:
Sos miętowo imbirowyPosiekać imbir, miętę, dodać sól, kminek, pieprz, jogurt grecki, wymieszać.Na marokańską potrawkę warzywną:Kuskus namoczyć jakieś 3 minuty w zimnej wodzie. Warzywa umyć i posiekać. Rozgrzać oliwę. Podsmażyć kiełki i cebulę.Po chwili dodać resztę warzyw (oprócz pomidorów), zalać 1 szklanką wody. W garnku z warzywami ustawić durszlak przełożyć do niego kuskus, przykryć przykrywką. Dusić. Pod koniec dodać zioła i pomidory. I smacznego!!!!