Wykonanie
Przepis na ten sos i na naleśniki zobaczyłam u Wiosenki. Ponieważ moje chłopaki uwielbiają
makaron i sosy, postanowiłam, że go przygotuję. Pierwszego dnia jedliśmy sos z
makaronem spagetti - rewelacja, smak, zapach, konsystencja. Drugiego dnia zrobiłam moją wersję naleśników. Efekt równie wspaniały. Małżonek, który nie widział bloga Wiosenki, powiedział, że niby to samo a jedak co innego i że bardzo dobre. Sos wchodzi na stałe do mojego repertuaru.
Sos:Składniki:2
cebulemarchewkałodyga
selera naciowego20 dag
boczku45 dag mielonej
wołowiny (dałam
wieprzowinę)3-4 łyżki
oliwyszklanka
białego wina (nie dałam)35 dag
pomidorów bez skórki (dałam surowe, obrane ze skórki)3 łyżki
koncentratu pomidorowegooreganosólświeżo zmielony
pieprzszklanka
bulionu wołowego (dałam drobiowy)Wykonanie:
Cebulę obrać, posiekać.
Marchewkę,
seler umyć, obrać i drobno pokroić.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na
oliwie, dodać
marchewkę i
seler, chwilę smażyć. Dodać
boczek,
mielone mięso i powoli smażyć. Do podsmażonego
mięsa wlać
wino, dokładnie wymieszać. Włożyć
pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat, przyprawić
oregano,
solą i
pieprzem. Wlać połowę
bulionu i gotować na małym ogniu około godziny, uzupełniając sos pozostałym
bulionem. Długie gotowanie spowoduje, że sos nabierze intensywnego aromatu.
Składniki:120 g
mąki pszennej razowej1/4 łyżeczki
soli1
jajko, lekko ubite250 ml
mlekaolej słonecznikowy do smażenia1 łyżka
natki pietruszki, posiekanejWykonanie:Przesiać
mąkę i
sól do miski, zrobić dziurę i wlać
jajko i połowę
mleka. Dobrze ubić aż się wszystko połączy i
potem stopniowo dodać pozostałe
mleko, na końcu dodać
natkę i wymieszać.Rozgrzać odrobinę
oleju na 18 cm patelni, i smażyć cienkie naleśniki (powinno wyjść około 8 sztuk).Naleśniki z sosem:Składniki:15 dag
mozzarelli1/2 szklanki
śmietany1/2 szklanki
przecieru pomidorowego3 łyżki
natki pietruszkiWykonanie:Podgrzać około 35 dag
sosu bolońskiego, dodać 3/4
śmietany, 2 łyżki
natki i wymieszać.
Mozarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć 3 łyżki. Na naleśniki wykłądać odrobinę
mozarelli, na to sos i zwijać. Ułożyć w głębokiej patelni. W
między czasie lekko podgrzać
przecier pomidorowy i wlać do niego pozostałą
śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia. Na patelnię z naleśnikami wylać
sos pomidorowy (na naleśniki), pospyać
mozarellą i podgrzać do roztopienia
sera. Ostrożnie (nie jest to łatwe) przełożyć naleśniki na talerze. Posypać pozostałą
natką.
/wydrukuj przepis/