ßßß
Sos:Składniki:2 cebulemarchewkałodyga selera naciowego20 dag boczku45 dag mielonej wołowiny (dałam wieprzowinę)3-4 łyżki oliwyszklanka białego wina (nie dałam)35 dag pomidorów bez skórki (dałam surowe, obrane ze skórki)3 łyżki koncentratu pomidorowegooreganosólświeżo zmielony pieprzszklanka bulionu wołowego (dałam drobiowy)Wykonanie:Cebulę obrać, posiekać. Marchewkę, seler umyć, obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchewkę i seler, chwilę smażyć. Dodać boczek, mielone mięso i powoli smażyć. Do podsmażonego mięsa wlać wino, dokładnie wymieszać. Włożyć pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat, przyprawić oregano, solą i pieprzem. Wlać połowę bulionu i gotować na małym ogniu około godziny, uzupełniając sos pozostałym bulionem. Długie gotowanie spowoduje, że sos nabierze intensywnego aromatu.
Składniki:120 g mąki pszennej razowej1/4 łyżeczki soli1 jajko, lekko ubite250 ml mlekaolej słonecznikowy do smażenia1 łyżka natki pietruszki, posiekanejWykonanie:Przesiać mąkę i sól do miski, zrobić dziurę i wlać jajko i połowę mleka. Dobrze ubić aż się wszystko połączy i potem stopniowo dodać pozostałe mleko, na końcu dodać natkę i wymieszać.Rozgrzać odrobinę oleju na 18 cm patelni, i smażyć cienkie naleśniki (powinno wyjść około 8 sztuk).Naleśniki z sosem:Składniki:15 dag mozzarelli1/2 szklanki śmietany1/2 szklanki przecieru pomidorowego3 łyżki natki pietruszkiWykonanie:Podgrzać około 35 dag sosu bolońskiego, dodać 3/4 śmietany, 2 łyżki natki i wymieszać. Mozarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć 3 łyżki. Na naleśniki wykłądać odrobinę mozarelli, na to sos i zwijać. Ułożyć w głębokiej patelni. W między czasie lekko podgrzać przecier pomidorowy i wlać do niego pozostałą śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia. Na patelnię z naleśnikami wylać sos pomidorowy (na naleśniki), pospyać mozarellą i podgrzać do roztopienia sera. Ostrożnie (nie jest to łatwe) przełożyć naleśniki na talerze. Posypać pozostałą natką.
/wydrukuj przepis/