Wykonanie
Ten
sos jest podstawą wielu pysznych dań. Czasami robię go większą ilość i trzymam w lodówce 2-3 dni a
potem robię różne wariacje z jego udziałem. I niby prze te dni jemy to samo a jednak za każdym razem coś innego. Przepis pochodzi z lutowego numeru Mojego Gotowania. Teraz podaję przepis podstawowy a po południu zapraszam na naleśniki z
sosem bolońskim i
mozzarellą.
Składniki:2
cebulemarchewkałodyga
selera naciowego20 dag
boczku45 dag mielonej
wołowiny3-4 łyżki
oliwyszklanka
białego wina35 dag
pomidorów bez skórki3 łyżki
koncentratu pomidorowegooreganosólświeżo zmielony
pieprzszklanka
bulionu wołowegoCebulę obrać, posiekać.
Marchewkę,
seler umyć, obrać i drobno pokroić.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na
oliwie, dodać
marchewkę i
seler, chwilę smażyć. Dodać
boczek,
mielone mięso i powoli smażyć. Do podsmażonego
mięsa wlać
wino, dokładnie wymieszać. Włożyć
pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat, przyprawić
oregano,
solą i
pieprzem. Wlać połowę
bulionu i gotować na małym ogniu około godziny, uzupełniając sos pozostałym
bulionem. Długie gotowanie spowoduje, że sos nabierze intensywnego aromatu.Smacznego:)