ßßß Cookit - przepis na Sos boloński

Sos boloński

nazwa

Wykonanie

Ten sos jest podstawą wielu pysznych dań. Czasami robię go większą ilość i trzymam w lodówce 2-3 dni a potem robię różne wariacje z jego udziałem. I niby prze te dni jemy to samo a jednak za każdym razem coś innego. Przepis pochodzi z lutowego numeru Mojego Gotowania. Teraz podaję przepis podstawowy a po południu zapraszam na naleśniki z sosem bolońskim i mozzarellą.
Składniki:
2 cebule
marchewka
łodyga selera naciowego
20 dag boczku
45 dag mielonej wołowiny
3-4 łyżki oliwy
szklanka białego wina
35 dag pomidorów bez skórki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano
sól
świeżo zmielony pieprz
szklanka bulionu wołowego
Cebulę obrać, posiekać. Marchewkę, seler umyć, obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchewkę i seler, chwilę smażyć. Dodać boczek, mielone mięso i powoli smażyć. Do podsmażonego mięsa wlać wino, dokładnie wymieszać. Włożyć pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat, przyprawić oregano, solą i pieprzem. Wlać połowę bulionu i gotować na małym ogniu około godziny, uzupełniając sos pozostałym bulionem. Długie gotowanie spowoduje, że sos nabierze intensywnego aromatu.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/07/Sos-bolonski.html