ßßß
Składniki (na 2-3 porcje w lasagne lub z innym makaronem):1 średnia cebula (pokrojona w kosteczkę)1 łodyga selera naciowego (pokrojonego w kosteczkę)pół niewielkiej marchewki (pokrojonej w kosteczkę)350g mielonego chudego mięsa wołowego, wieprzowego lub mieszanki obydwu1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę)400g pomidorów z puszki (najlepiej całych)łyżka-dwie oliwy z oliwekW rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę, seler i marchew. Mieszać do zeszklenia.Dodać mięso, przyprawić delikatnie solą i pieprzem i podsmażać mieszając.Gdy nie będzie już widać surowych kawałków, dodać czosnek, wymieszać.Dodać pomidory, przepłukać puszkę odrobiną wody i dolać do rondla.Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień, aby sos delikatnie, ale wyraźnie bulgotał i dusić 30-40 minut pod przykryciem.Zdjąć pokrywkę i gotować na wolnym ogniu jeszcze co najmniej 20 minut. Gdyby sos zbytnio odparował, należy dodać minimalną ilość wody. Jeżeli natomiast będzie zbyt rzadki – gotować tak długo, aż odparuje w odpowiadającym nam stopniu.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Sos bolognese doskonale się odgrzewa, można więc przygotować go dzień wcześniej, ostudzić i przechować w lodówce w szczelnym pojemniku.