ßßß
W okresie jesienno - zimowym polenta gości na moim stole obowiazkowo raz w tygodniu.Sycąca, rozgrzewająca kasza kukurydziana podana z sosem mięsno-pomidorowym ,to jedna z wielu propozycji na samodzielne danie obiadowe. Dzisiaj w postaci zapiekanki.Wiele innych , pysznych przepisów można znależć na TEJ stonie.
Kaszkę kukurydzianą - polentę najlepiej ugotować w/g przepisu na opakowaniu.Tym razem użylam kaszki błyskawicznej , która gotowała się zaledwie 8 minut.Składniki:polenta :350 g kaszki kukurydzianej / instant
1,5 l wodysól /ok. 1 łyżeczkasos :300 g mięsa mielonego/ mieszane2 łyżki oliwy z oliwek1/2 cebuli1 mała marchewkakawałek selera naciowegook. 300 ml sosu pomidorowego/passata z butelkisól i pieprz /do smaku/ewentualnie lampka czerwonego winaoraz100 g mozzarelli4 łyżki startego parmezanu /lub innego sera/1 szklanka sosu pomidorowego/passata z butelkioliwa do posmarowania foremekWykonanie:
-Przygotować sos mięsno pomidorowy w/g TEGO przepisu.-Dwa jednakowe naczynie do zapiekania/ foremki/ wysmarować oliwą.-Ugotować polentę w/g zaleceń producenta.-Ugotowaną kaszę podzielić na połowę i przełożyć do foremek,wyrównać powierzchnięi odstawić do zastygnięcia.-Otrzymamy w ten sposób dwie kilkucentymetrowej grubości warstwy polenty.Zastygnięte placki polenty wyjąć z foremek.Jedną z form wyłozyć papierem do pieczenia, skropić oliwą i ponownie włozyć jedną warstwę.-Na wierzch wyłożyć sos mięsny, posypać połową startego parmezanui kawałkami pokruszonej mozzarelli.-Drugą warstwę zastygniętej polenty nałożyć na wierzch.-Polać sosem pomidorowym , posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.Zapiekać ok. 20 minut w temp. 190 st.C

