ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka kukurydziana z sosem mięsno-pomidorowym

Zapiekanka kukurydziana z sosem mięsno-pomidorowym

nazwa

Wykonanie

W okresie jesienno - zimowym polenta gości na moim stole obowiazkowo raz w tygodniu.
Sycąca, rozgrzewająca kasza kukurydziana podana z sosem mięsno-pomidorowym ,
to jedna z wielu propozycji na samodzielne danie obiadowe. Dzisiaj w postaci zapiekanki.
Wiele innych , pysznych przepisów można znależć na TEJ stonie.
Kaszkę kukurydzianą - polentę najlepiej ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
Tym razem użylam kaszki błyskawicznej , która gotowała się zaledwie 8 minut.
Składniki:
polenta :
350 g kaszki kukurydzianej / instant
1,5 l wody
sól /ok. 1 łyżeczka
sos :
300 g mięsa mielonego/ mieszane
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cebuli
1 mała marchewka
kawałek selera naciowego
ok. 300 ml sosu pomidorowego/passata z butelki
sól i pieprz /do smaku/
ewentualnie lampka czerwonego wina
oraz
100 g mozzarelli
4 łyżki startego parmezanu /lub innego sera/
1 szklanka sosu pomidorowego/passata z butelki
oliwa do posmarowania foremek
Wykonanie:
-Przygotować sos mięsno pomidorowy w/g TEGO przepisu.
-Dwa jednakowe naczynie do zapiekania/ foremki/ wysmarować oliwą.
-Ugotować polentę w/g zaleceń producenta.
-Ugotowaną kaszę podzielić na połowę i przełożyć do foremek,
wyrównać powierzchnię
i odstawić do zastygnięcia.
-Otrzymamy w ten sposób dwie kilkucentymetrowej grubości warstwy polenty.
Zastygnięte placki polenty wyjąć z foremek.
Jedną z form wyłozyć papierem do pieczenia, skropić oliwą i ponownie włozyć jedną warstwę.
-Na wierzch wyłożyć sos mięsny, posypać połową startego parmezanu
i kawałkami pokruszonej mozzarelli.
-Drugą warstwę zastygniętej polenty nałożyć na wierzch.
-Polać sosem pomidorowym , posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać ok. 20 minut w temp. 190 st.C
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/12/zapiekanka-kukurydziana-z-sosem-miesno.html