Wykonanie
W okresie jesienno - zimowym polenta gości na moim
stole obowiazkowo raz w tygodniu.Sycąca, rozgrzewająca
kasza kukurydziana podana z sosem
mięsno-
pomidorowym ,to jedna z wielu propozycji na samodzielne danie obiadowe. Dzisiaj w postaci zapiekanki.Wiele innych , pysznych przepisów można znależć na TEJ stonie.
Kaszkę kukurydzianą - polentę najlepiej ugotować w/g przepisu na opakowaniu.Tym razem użylam
kaszki błyskawicznej , która gotowała się zaledwie 8 minut.Składniki:polenta :350 g
kaszki kukurydzianej / instant
1,5 l
wodysól /ok. 1 łyżeczkasos :300 g
mięsa mielonego/ mieszane2 łyżki
oliwy z oliwek1/2
cebuli1 mała
marchewkakawałek
selera naciowegook. 300 ml sosu pomidorowego/passata z butelki
sól i
pieprz /do smaku/ewentualnie lampka
czerwonego winaoraz100 g
mozzarelli4 łyżki startego
parmezanu /lub innego sera/1 szklanka sosu pomidorowego/passata z butelki
oliwa do posmarowania foremekWykonanie:
-Przygotować sos
mięsno pomidorowy w/g TEGO przepisu.-Dwa jednakowe naczynie do zapiekania/ foremki/ wysmarować
oliwą.-Ugotować polentę w/g zaleceń producenta.-Ugotowaną
kaszę podzielić na połowę i przełożyć do foremek,wyrównać powierzchnięi odstawić do zastygnięcia.-Otrzymamy w ten sposób dwie kilkucentymetrowej grubości warstwy polenty.Zastygnięte placki polenty wyjąć z foremek.Jedną z form wyłozyć papierem do pieczenia, skropić
oliwą i ponownie włozyć jedną warstwę.-Na wierzch wyłożyć sos
mięsny, posypać połową startego
parmezanui kawałkami pokruszonej
mozzarelli.-Drugą warstwę zastygniętej polenty nałożyć na wierzch.-Polać
sosem pomidorowym , posypać
parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.Zapiekać ok. 20 minut w temp. 190 st.C