Wykonanie
Cukinia faszerowana w wersji wegetariańskiej.
Cukinia z
kaszą jaglaną i warzywami. Proste, pyszne, szybkie i całkiem ładne danie. Według mojego
męża najlepsza faszerowana
cukinia jaką jadł. Mała „I” też była zadowolona z takiego obiadu- moja córeczka jest wielką miłośniczką
cukinii. Jak na obiad mamy leczo (a latem mamy dość często), to zawsze najpierw wyjada
cukinię, a dopiero
potem zabiera się za resztę składników.Wracając do dzisiejszego dania-
Cukinia faszerowana
kaszą jaglaną .
Składniki:2
cukinie½ szklanki
kaszy jaglanejSzklanka
wody4 gałązki młodego
selera naciowegoCebulaPomidorOliwaSólPieprz50g
mozzarelliWykonanie:Wypłukaną
kaszę jaglaną wrzucamy do garnka z gotującą się osoloną
wodą. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż
kasza wchłonie całą
wodę.W międzyczasie na patelni z odrobiną
oliwy podsmażamy
cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jak
cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekane gałązki
selera (razem z listkami), smażymy 2 minuty i dorzucamy obranego, pokrojonego z kostkę
pomidora. Mieszamy, doprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu i zostawiamy do ostygnięcia.
Kaszę jaglaną mieszamy z warzywami z patelni, dodajemy drobno pokrojony (lub tarty)
ser, całość mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Cukinie po umyciu obieramy w paski. Przekrajamy w poprzek na pół i łyżką wyciągamy pestki i gąbczasty miąższ. Tak wydrążone
cukinie faszerujemy
kaszą z warzywami. Układamy w blaszce posmarowanej odrobiną
oliwy, skrapiamy z wierzchu
oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez pół godziny.Przed podaniem kroimy na plastry.