ßßß Cookit - przepis na Leczo z kaszą jaglaną i cukinią

Leczo z kaszą jaglaną i cukinią

nazwa

Wykonanie

Leczo od zawsze kojarzy mi się z latem - wiadomo, warzywa są wtedy najtańsze i chętnie po nie sięgamy. Moja wersja leczo jest oczywiście z kaszą jaglaną, bo jakżeby inaczej? :) Możecie zrobić leczo w wersji bezmięsnej, pomijając dodane przeze mnie frankfurterki, które znajdują się na liście składników.
Składniki:
- 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 4 papryki (różne kolory)
- ok. 250 g frankfurterek
- 3 cukinie
- pomidory z puszki
- oliwa do smażenia
- pieprz, sól, papryka słodka
Wykonanie:
1. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor.
2. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy do momentu, aż będzie miękka.
3. Dodajemy frankfurterki i dalej dusimy przez ok. 5 minut.
4. Cukinię kroimy w kostkę. Dodajemy do całości wraz z pomidorami z puszki. Dusimy do momentu, gdy cukinia nieco zmięknie.
5. W międzyczasie danie doprawiamy pieprzem, solą i papryką słodką.
6. Gotujemy kaszę jaglaną. Po ugotowaniu łączymy ją z leczo i mieszamy.
Gotowe. Bon Appétit!
Źródło:http://kaszomania.blogspot.com/2015/06/leczo-z-kasza-jaglana-i-cukinia.html