Wykonanie
Leczo od zawsze kojarzy mi się z latem - wiadomo, warzywa są wtedy najtańsze i chętnie po nie sięgamy. Moja wersja leczo jest oczywiście z
kaszą jaglaną, bo jakżeby inaczej? :) Możecie zrobić leczo w wersji bezmięsnej, pomijając dodane przeze mnie frankfurterki, które znajdują się na liście składników.
Składniki:- 0,5 szklanki suchej
kaszy jaglanej- 2
cebule- 4
papryki (różne kolory)- ok. 250 g frankfurterek- 3
cukinie-
pomidory z puszki-
oliwa do smażenia-
pieprz,
sól,
papryka słodkaWykonanie:1.
Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na
oliwie na złoty kolor.2. Z
papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do
cebuli. Podsmażamy do momentu, aż będzie miękka.3. Dodajemy frankfurterki i dalej dusimy przez ok. 5 minut.4.
Cukinię kroimy w kostkę. Dodajemy do całości wraz z
pomidorami z puszki. Dusimy do momentu, gdy
cukinia nieco zmięknie.5. W międzyczasie danie doprawiamy
pieprzem,
solą i
papryką słodką.6. Gotujemy
kaszę jaglaną. Po ugotowaniu łączymy ją z leczo i mieszamy.
Gotowe. Bon Appétit!