Wykonanie
Składniki6 średnich
papryk40dkg
pieczarek3
cebule60dkg
cukinii, 2 sztuki
sól,
pieprz3 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanieNa rozgrzanej
oliwie podsmażamy
cebulkę i lekko ją solimy. Gdy już lekko się rumieni wrzucamy obrane i pokrojone
pieczarki i dalej podsmażamy na średnim ogniu. Gdy
pieczarki już zmaleją dokładamy pokrojone
cukinie i dosalamy ciut. Możemy też dodać
pieprzu i innych przypraw. Będzie tu pasowała
słodka papryka, świeża
kolendra i odrobina
chilli.
Papryki myjemy i odcinamy "czapeczki". Czyścimy w środku i odstawiamy na bok. Gdy całość jest już dobrze wysmażona i zmniejszyła swoją objętość, dokładamy pokrojone "czapeczki", zdejmujemy z ognia i całość dobrze mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Wyczyszczone
papryki wypełniamy farszem. Możemy przekładać go odrobiną
startego sera żółtego. Tak przygotowane
papryki trzymamy w lodówce. Przed podaniem pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Te
papryki na ciepło z pewnością wystarczą do najedzenia się i ogrzania od środka a jednocześnie stanowią dietetyczną propozycję na imprezy :)SMACZNEGO SIOSTRY!