Wykonanie
To kolejny przepis ściśle związany z faktem uprzedniego przyrządzania zupy.Tym razem
mięso postanowiłam wykorzystać na farsz do pierogów, które od dawna za mną chodziły. Wręcz robiłam zupę po to, żeby zostało mi ugotowane
mięso!Farsz jest delikatny, lekko słodkawy, ale nie mdły. Ciasto najprostsze jak się da, farsz robi się w 5 minut, tylko to lepienie... Ja dałam radę sama. Trochę mi to zajęło, ale 40 pierogów to niezła nagroda za mój wysiłek. Tak się rozochociłam, że przed chwilą ulepiłam kolejną partię - tym razem na słodko.
Składniki:ilość zależy od tego ile macie ugotowanego
mięsa, więc podaję "na oko"4 szklanki
mąki (pół na pół orkiszowa i orkiszowa pełnoziarnista)gorąca
wodadwie ugotowane "ćwiartki" z
kurczaka (w sensie te nogi wraz z udami)dwie ugotowane
marchewkicebulasól i
pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie
oliwy.
Mięso oddzielamy od kości i skórek, rozdrabniamy. Dodajemy lekko rozdrobnioną
marchewkę i
cebulę, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Do
mąki stopniowo dolewamy
wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz, zalepiamy i tak aż skończy nam się ciasto. Można robić na brzegach wzorek widelcem, co dodatkowo sprawi, że będą lepiej sklejone.Wrzucamy partiami na gorącą, osoloną
wodę z odrobiną
oliwy. Gotujemy każdą partię 5 minut, wyławiamy i wrzucamy kolejną.Smacznego!