ßßß
 
            
         Składniki:ilość zależy od tego ile macie ugotowanego mięsa, więc podaję "na oko"4 szklanki mąki (pół na pół orkiszowa i orkiszowa pełnoziarnista)gorąca wodadwie ugotowane "ćwiartki" z kurczaka (w sensie te nogi wraz z udami)dwie ugotowane marchewkicebulasól i pieprz do smakuoliwa do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oliwy. Mięso oddzielamy od kości i skórek, rozdrabniamy. Dodajemy lekko rozdrobnioną marchewkę i cebulę, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do mąki stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz, zalepiamy i tak aż skończy nam się ciasto. Można robić na brzegach wzorek widelcem, co dodatkowo sprawi, że będą lepiej sklejone.Wrzucamy partiami na gorącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy. Gotujemy każdą partię 5 minut, wyławiamy i wrzucamy kolejną.Smacznego!
Składniki:ilość zależy od tego ile macie ugotowanego mięsa, więc podaję "na oko"4 szklanki mąki (pół na pół orkiszowa i orkiszowa pełnoziarnista)gorąca wodadwie ugotowane "ćwiartki" z kurczaka (w sensie te nogi wraz z udami)dwie ugotowane marchewkicebulasól i pieprz do smakuoliwa do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oliwy. Mięso oddzielamy od kości i skórek, rozdrabniamy. Dodajemy lekko rozdrobnioną marchewkę i cebulę, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do mąki stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz, zalepiamy i tak aż skończy nam się ciasto. Można robić na brzegach wzorek widelcem, co dodatkowo sprawi, że będą lepiej sklejone.Wrzucamy partiami na gorącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy. Gotujemy każdą partię 5 minut, wyławiamy i wrzucamy kolejną.Smacznego!