Wykonanie
Polenta najbardziej smakuje mi w okresie jesienno-zimowym.Podawana na ciepło z różnego rodzaju
sosami jest doskonałym , sycącym posiłkiem.Polenta jest popularnym daniem włoskim. Przygotowuje się ją z
kaszki kukurydzianej i podajew postaci gęstej papki z dodatkiem
parmezanu,
sosu pomidorowego lub
mięsno pomidorowego,
grzybowego, pieczeniowego itp. Zastygniętą
kaszę można podsmażyć lub grillować.Do przygotowania polenty potrzebna jest tylko
kasza kukurydziana ,
woda ,
sól i
oliwa.Tradycyjna
kasza kukurydziana wymaga dość długiegoczasu gotowania /od 30 d0 60 minut/.Coraz częściej wykorzystuje się obecnie polentę ekspresową-instant.Gotuje się ją kilka minut i jest równie smaczna jak ta tradycyjna.Polenta jest doskonałą bazą do przygotowania smacznych posiłków, a możliwości jest mnóstwo.W mojej kuchennej szafce zawsze znajdzie się opakowanie
kaszy kukurydzianej .PolentaSkładniki:1 l
wody150 g
kaszki kukurydzianej50 ml
oliwy z oliwek2 łyżki startego
parmezanu1/2 łyżeczki
soliWykonanie: / p olentę najlepiej ugotować w/g przepisu na opakowaniu/-Zagotować
wodę z
solą /używam rondelka z grubym dnem/.-Mieszając trzepaczką wsypywać
kaszkę .-Zagotować/ nie przerywając mieszania/.-Mieszając co kilka minut gotować
kaszę /najlepiej na płytce kuchennej/ ok.40-50 minut.-Jeśli
kasza przyklei sie do dna rondelka należy go zdjąć na kilka minut z ognia, dokładniewymieszać , a nastepnie kontynuować gotowanie.-Garnek z ugotowaną
kaszą zdjąć z ognia , dodać
oliwę,
ser i wymieszać.Składniki:300 g
mięsa mielonego/mieszane1 mała
marchewkakawałek
selera naciowego1/2
cebuli1 szklanka przecieru pomidorowego/passata2 łyżki
oliwy z oliwek2
suszone pomidory1/3 szklanki czerwonego,
wytrawnego winasól i
pieprz /do smakuWykonanie:sos:-
Cebulę,
marchew i
seler pokroić w drobniutką kostkę.-W rondelku rozgrzać
oliwę, dodać pokrojone warzywa i krótko podsmażyć.-Dodać
mięso mielone, wymieszać i podsmażyć kilka minut.-Wlać
wino, zwiększyć ogień i gotować do odparowania
alkoholu.-Dodać pssatę
pomidorową, 1/2 szklanki
wody ,
suszone pomidory i gotować na małym ogniu ok.30 minut/ do zgęstnienia sosu/.-Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.-Ugotowaną
kaszę wyłożyć na talerz tworząc gniazda z wgłębieniem na środku.
-Wgłębienie wypełnić gorącym sosem mięsnym.-Danie ozdobić zieloną
pietruszką /dodatkowo
suszonymi pomidorami z oliwy/