Wykonanie
Po pierwszym przepisie Jamie'go Olivera, który wypróbowałam ( był boski ) postanowiłam przetestować kolejny. Tym razem jest to typowo angielskie danie. Początkowo miałam pewne obawy odnośnie użycia Guinness'a, gdyż nie cierpię tego
piwa, jednak okazały się one zbędne. Jamie pominął proces obsmażania
mięsa i ja zrobiłam tak samo... Rzeczywiście nie ma takiej potrzeby,
mięso jest mięciutkie i pyszne :PPrzepis pochodzi z książki Jamie's Ministry of Food.Składniki :* 500 g chudej
wołowiny na gulasz,* 2
marchewki,* 2
cebule,* 2 kawałki
selera naciowego,* 500 ml
ciemnego piwa np. Guinness'a,* 2 łyżki
oliwy,* 3
liście laurowe,* 1 łyżka
mąki,* 300 g
pomidorów z puszki,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Mięso umyj i osusz, pokrój na dość duże kawałki.
Marchewkę obierz, przekrój na pół i w grube plastry,
cebulę i
seler podobnie.W garnku rozgrzej dwie łyżki
oliwy, dodaj warzywa i
liscie laurowe, podsmaż przez 10 minut.Następnie dodaj
mięso,
mąkę,
piwo i
pomidory, dopraw sporą szczypta
soli i
pieprzu. Przykryj i duś na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie odkryj i gotuj przez kolejne 30 minut.Jeżeli potrzeba dopraw
solą i
pieprzem.