ßßß Cookit - przepis na Spezzatino di manzo - czyli gulasz wołowy.

Spezzatino di manzo - czyli gulasz wołowy.

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis na gulasz z mięsa wołowego... Tym razem bardzo włoski i bardzo smaczny. Przygotowanie zajmie Ci chwilkę, ale mięso potrzebuje czasu.
Wszystko pysznie :)
Składniki :
* 500 g mięsa wołowego,
* sól, pieprz,
* 1/2 szklanki mąki,
* 2 łyżki oliwy,
* 50 g pancetty,
* 1 marchewka,
* 1 cebula,
* 2 kawałki selera naciowego,
* 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
* 1/2 puszki pomidorów,
* 1 szklanka bulionu,
* 1 łyżka siekanego rozmarynu,
* 3 łyżki siekanej pietruszki,
Przygotowanie :
Mięso pokrój na kawałki podobnej wielkości, przypraw solą i pieprzem a następnie obtocz w mące.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż mięso na rumiany kolor, przełóż do garnka.
Na patelni podsmaż przez 5 minut pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę a także selera pokrojonego w plasterki.
Dodaj wino do warzyw i dobrze zamieszaj, przełóż do mięsa.
Dolej bulion i pomidory z puszki, dodaj rozmaryn.
Wszystko duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 1.5 godziny, odkryj i duś do czasu aż mięso będzie miękkie a sos gęsty (około 20 minut).
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/07/spezzatino-di-manzo-czyli-gulasz-woowy.html