Wykonanie
Ta lasagne jest absolutnym
hitem, uwielbiają ją wszyscy którzy ją spróbowali. Dodaję do niej
ser ricotta, dzięki
czemu jest mega delikatna i ma niepowtarzalny smak. Nieskromnie mówiąc od kiedy ją spróbowałam, to żadne inne lasagne, nawet te w dobrych restauracjach mi nie smakują. UWAGA! to niebezpieczna potrawa, jak raz ją zrobisz to już na stałe zagości w twoim menu. Jedyną wadą jest to, że jest pracochłonna i jej zrobienie zajmuje trochę czasu.Jak widać nawet mój kot się zainteresował!
Składniki:
makaron lasagne- ja wykorzystałam 6 płatów, ale to wszystko zależy od tego jak duże masz naczynie żaroodporne.2 puszki
pomidorów krojonych1 mały
przecier pomidorowy1 opakowanie
sera ricotta500 g mielonej
wołowiny- zawsze używam
wołowiny, moim zdaniem jest ona najlepsza do takich dań- jest droższa, ale naprawdę warto1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
czerwona papryka50 ml
mleka1
jajko1 kulka
mozzarellibazylia,
oregano,
pieprz,
sóloliwa z oliwekPokrojoną na kosteczkę
cebulę,
czosnek i
paprykę podsmażyć na
oliwie a następnie dodać
mięso mielone i smażyć, aż
wołowina zbrązowieje i będzie zrobiona. W szklance rozpuścić jedną kopiatą łyżkę przecieru z
wodą tak aby powstał gęsty sos.
Pomidory z puszki wylać na patelnię i tak samo zrobić z naszym
sosem pomidorowym. Całość doprawić duża ilością
bazylii i
oregano- ja dodaje ok 1,5 kopiatej łyżki stołowej. Następnie sos odparować przez ok 40 minut- ma powstać naprawdę gęsty sos, jeżeli dostatecznie nie odparujemy
wody to
potem lasagne może nam się rozpadać bardziej niż to wskazane :)
Ricottę,
mleko i jedno zmiksować i dodać łyżeczkę
bazylii. Płaty lasagne podgotować jakieś 5 minut, aby były miększe. Wiem, że niektórzy tego nie robią i wychodzi, ale ja się raz sparzyłam i zawsze już podgotowuje. W tym czasie piekarnik nastawić na jakieś 190 stopni i zetrzeć osobno
ser żółty oraz
mozzarellęGdy sos będzie już odparowany, można zacząć nakładanie do naczynia żaroodpornego. Na sam spód wyłożyć około 1/3 naszego sosu i posypać
serem żółtym. Następni przykryć płatami lasagne, tak aby przykrywały całą masę. Na płaty wylać sos z
ricottą i wyłożyć połową naszego
mięsnego farszu, znów posypać
serem żółtym i przykryć płatami lasagne. Na wierzch płatów wyłożyć pozostały
mięsny farsz i znów posypać
serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 min. Po tym czasie otworzyć piekarnik i posypać danie
mozzarellą i tak zapiec jeszcze przez 10 min- do czasu aż
ser się rozpuści.Gdy lasagne będzie już zrobiona trzeba uważać bo naczynie jest bardzo gorące.Smacznego!