ßßß Cookit - przepis na LINGUINE Z PULPECIKAMI NADZIEWANYMI MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM

LINGUINE Z PULPECIKAMI NADZIEWANYMI MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM

nazwa

Wykonanie

Składniki na 3 porcje:
180 g makaronu linguine pełnoziarnistego
oliwa z oliwek do smażenia
Pulpeciki:
300 g mięsa mielonego z indyka
50 g bułki tartej
100 ml mleka
1 jajko
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki tymianku
½ kulki mozzarelli
Sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
400 ml przecieru pomidorowego
+ twardy ser w typie parmezanu do posypania dania
1. Najpierw przygotować pulpeciki. Bułkę tartą zalać ok. 100 ml mleka, poczekać aż wchłonie je całe. Następnie wymieszać bułkę z mięsem, jajkiem i przyprawami. Formować pulpeciki (powinno ich wyjść 10), wkładając do środka kawałek mozzarelli. Smażyć pulpety z każdej strony na złocisto.
2. W międzyczasie rozgrzać w szerokim garnku oliwę (taka ilość, aby pokryć dno) i podsmażyć na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać zioła, smażyć jeszcze chwilę. Wlać przecier pomidorowy, zagotować. Wrzucić do sosu podsmażone pulpeciki i gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
3. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić.
4. Rozłożyć porcje makaronu na talerze. Na wierzchu układać 3-4 pulpeciki. Polać wszystko sosem i posypać tartym serem.
Buon appetito! A jutro zapraszam na kolejny przepis kuchni skandynawskiej
Źródło:http://mopswkuchni.net/2014/11/17/linguine-z-pulpecikami-nadziewanymi-mozzarella-w-sosie-pomidorowym