Składniki na 3 porcje:180 g makaronu linguine pełnoziarnistegooliwa z oliwek do smażeniaPulpeciki:300 g mięsa mielonego z indyka50 g bułki tartej100 ml mleka1 jajko½ łyżeczki soli½ łyżeczki pieprzu¼ łyżeczki tymianku½ kulki mozzarelliSos:1 cebula1 ząbek czosnku1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka oregano400 ml przecieru pomidorowego+ twardy ser w typie parmezanu do posypania dania1. Najpierw przygotować pulpeciki. Bułkę tartą zalać ok. 100 ml mleka, poczekać aż wchłonie je całe. Następnie wymieszać bułkę z mięsem, jajkiem i przyprawami. Formować pulpeciki (powinno ich wyjść 10), wkładając do środka kawałek mozzarelli. Smażyć pulpety z każdej strony na złocisto.2. W międzyczasie rozgrzać w szerokim garnku oliwę (taka ilość, aby pokryć dno) i podsmażyć na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać zioła, smażyć jeszcze chwilę. Wlać przecier pomidorowy, zagotować. Wrzucić do sosu podsmażone pulpeciki i gotować na wolnym ogniu około 15 minut.3. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić.4. Rozłożyć porcje makaronu na talerze. Na wierzchu układać 3-4 pulpeciki. Polać wszystko sosem i posypać tartym serem.Buon appetito! A jutro zapraszam na kolejny przepis kuchni skandynawskiej