ßßß

Składniki:0,40 dkg wołowiny0,20 dkg boczku niewędzonego (ja lubię również wędzony)Oliwa2 gałązki selera naciowegoPuszka pomidorków w puszce (lub świeże pomidorki)Bulion1 szklanka mlekaCebula2 Marchewki (nieduże)3 ząbki czosnkuTymianek,oregano,bazyliaSól, pieprzMakaron spaghetti (najlepiej włoski)No to do pracy:)Kroimy cebulę i czosnek w kostkę, seler naciowy w paseczki a marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Do głębokiej patelni wlewamy oliwę i szklimy cebulę na mniejszym ogniu, potem wrzucamy czosnek. Po minucie dodajemy marchew i seler naciowy i smażymy ok. 10 minut. Wyjmujemy wszystko na talerz.Na tej samej patelni wlewamy łyżkę oleju i przesmażamy boczek, aż tłuszcz się wytopi. Wyjmujemy boczek na talerz.Na tłuszczu z boczku przesmażamy mieloną wołowinę- tak by na dnie patelni powstały przypalone grudki mięsa tzw. raguDo zrumienionego mięsa wlewamy wino i zeskrobujemy łyżką przypalone grudki z dna patelni. Po odparowaniu wina wrzucamy na patelnię warzywa i boczek. Całość zalewamy bulionem i pomidorami.Ragu dusimy od 3-4 h. W drugiej godzinie dolewamy mleko i doprawiamy. Gdy sos jest gęsty dodajemy sól i pieprz.Podajemy z al dente spaghetti.Pychota:)