ßßß Cookit - przepis na W śląskim warzywniku

W śląskim warzywniku

nazwa

Wykonanie

Spaghetti alla Bolognese- nie takie szybkie:)
Nie masz czasu? Po pracy jesteś tak zmęczona/y , że nie chce Ci się nawet palcem w bucie poruszyć - to przysmaż mięsko na oliwie z czosnkiem, dodaj przyprawy, zalej „gotowcem” ze słoiczka, ugotuj makaron al. dente, wszystko posyp serem i voila. Gotowanie musi cieszyć, masz gorszy dzień, zrób sobie przerwę, aby potem z radością wrócić do tego co lubisz, czyli gotowania i konsumowania:)
Ale, ja tu powinnam Wam troszkę „pomaścić”. Zatem wrzucam kilka zdjęć z wczorajszego bolognese. Mam nadzieję, że zachęcę do przygotowania własnego sosu:)
Składniki:
0,40 dkg wołowiny
0,20 dkg boczku niewędzonego (ja lubię również wędzony)
Oliwa
2 gałązki selera naciowego
Puszka pomidorków w puszce (lub świeże pomidorki)
Bulion
1 szklanka mleka
Cebula
2 Marchewki (nieduże)
3 ząbki czosnku
Tymianek,oregano,bazylia
Sól, pieprz
Makaron spaghetti (najlepiej włoski)
No to do pracy:)
Kroimy cebulę i czosnek w kostkę, seler naciowy w paseczki a marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Do głębokiej patelni wlewamy oliwę i szklimy cebulę na mniejszym ogniu, potem wrzucamy czosnek. Po minucie dodajemy marchew i seler naciowy i smażymy ok. 10 minut. Wyjmujemy wszystko na talerz.
Na tej samej patelni wlewamy łyżkę oleju i przesmażamy boczek, aż tłuszcz się wytopi. Wyjmujemy boczek na talerz.
Na tłuszczu z boczku przesmażamy mieloną wołowinę- tak by na dnie patelni powstały przypalone grudki mięsa tzw. ragu
Do zrumienionego mięsa wlewamy wino i zeskrobujemy łyżką przypalone grudki z dna patelni. Po odparowaniu wina wrzucamy na patelnię warzywa i boczek. Całość zalewamy bulionem i pomidorami.
Ragu dusimy od 3-4 h. W drugiej godzinie dolewamy mleko i doprawiamy. Gdy sos jest gęsty dodajemy sól i pieprz.
Podajemy z al dente spaghetti.
Pychota:)
Źródło:http://slaskiwarzywnik.blogspot.com/2014/09/spaghetti-alla-bolognese-nie-takie.html