Wykonanie
Spaghetti alla Bolognese- nie takie szybkie:)Nie masz czasu? Po pracy jesteś tak zmęczona/y , że nie chce Ci się nawet palcem w bucie poruszyć - to przysmaż
mięsko na
oliwie z
czosnkiem, dodaj
przyprawy, zalej „gotowcem” ze słoiczka, ugotuj
makaron al. dente, wszystko posyp
serem i voila. Gotowanie musi cieszyć, masz gorszy dzień, zrób sobie przerwę, aby
potem z radością wrócić do tego co lubisz, czyli gotowania i konsumowania:)Ale, ja tu powinnam Wam troszkę „pomaścić”. Zatem wrzucam kilka zdjęć z wczorajszego bolognese. Mam nadzieję, że zachęcę do przygotowania własnego sosu:)
Składniki:0,40 dkg
wołowiny0,20 dkg
boczku niewędzonego (ja lubię również wędzony)
Oliwa2 gałązki
selera naciowegoPuszka pomidorków w puszce (lub świeże
pomidorki)
Bulion1 szklanka
mlekaCebula2
Marchewki (nieduże)3 ząbki
czosnkuTymianek,
oregano,
bazyliaSól,
pieprzMakaron spaghetti (najlepiej włoski)No to do pracy:)Kroimy
cebulę i
czosnek w kostkę,
seler naciowy w paseczki a
marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Do głębokiej patelni wlewamy
oliwę i szklimy
cebulę na mniejszym ogniu,
potem wrzucamy
czosnek. Po minucie dodajemy
marchew i
seler naciowy i smażymy ok. 10 minut. Wyjmujemy wszystko na talerz.Na tej samej patelni wlewamy łyżkę
oleju i przesmażamy
boczek, aż tłuszcz się wytopi. Wyjmujemy
boczek na talerz.Na tłuszczu z
boczku przesmażamy mieloną
wołowinę- tak by na dnie patelni powstały przypalone grudki
mięsa tzw. raguDo zrumienionego
mięsa wlewamy
wino i zeskrobujemy łyżką przypalone grudki z dna patelni. Po odparowaniu
wina wrzucamy na patelnię warzywa i
boczek. Całość zalewamy
bulionem i
pomidorami.Ragu dusimy od 3-4 h. W drugiej godzinie dolewamy
mleko i doprawiamy. Gdy
sos jest gęsty dodajemy
sól i
pieprz.Podajemy z al dente spaghetti.Pychota:)