ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI Z SOSEM BOLOŃSKIM

NALEŚNIKI Z SOSEM BOLOŃSKIM

nazwa

Wykonanie

W myśl zasady „w mojej kuchni nic się nie zmarnuje” zawsze gdy gotuję bulion, ugotowane warzywa wykorzystuję do przygotowania tradycyjnej sałatki jarzynowej . A co zrobić z mięsem? Można je wykorzystać np. do przygotowania pasztetu lub jako składnik farszu do naleśników/krokietów. Pomysł na to konkretne nadzienie poddała mi moja mama. Zobaczcie jakie to ekonomiczne. Gotując rosół możecie przygotować trzy potrawy: zupę, II danie i sałatkę. A gotując barszcz czerwony z jasiem, możecie też zamrozić buraczki z jego przygotowania na jarzynkę do któregoś z następnych obiadów. A gdy zostanie Wam trochę fasolki polecam przygotować pasztet z jej udziałem, na który przepis znajdziecie na blogu już w przyszłym tygodniu.
Składniki na ok. 8 naleśników:
sos:
ok. 0,5 kg mięsa z rosołu: koniecznie wołowina + ewentualnie kurczak
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki ugotowane (z rosołu)
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
naleśniki (ok. 8 sztuk):
500 ml mleka
2 jajka
300 g mąki
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek + kilka łyżek do smażenia
1. Ugotowane i ostudzone mięso drobno posiekać (nie polecam mielić blenderem, bo uzyskamy mało apetyczną konsystencję). Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę. Posiekać drobno cebulę i czosnek.
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wrzucić mięso i smażyć jeszcze około 5 minut.
3. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować odparowując nadmiar soku kilka minut. Dorzucić marchewkę oraz przyprawy. Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.
4. Pod koniec przygotowywania sosu dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i zestawić z ognia.
5. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać w malakserze i smażyć naleśniki na oliwie. Serwować od razu z nadzieniem rozprowadzając je na świeżo usmażonym naleśniku i zawijając w rulon lub składając w tzw. kopertę. Można też posmarować nadzieniem wcześniej usmażone naleśniki i odsmażyć na patelni razem z farszem. Można też część zamrozić.
Polecam także mój przepis na naleśniki farmerskie z kurczakiem i kukurydzą.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2015/01/29/nalesniki-z-sosem-bolonskim