Na 4-5 porcjiMięso500 g mielonego mięsa (wołowiny lub jagnięciny)szczypta przyprawy kefta ( zakupionej albo przygotowanej samodzielnie - PRZEPIS )1 cebula - zetrzeć na tarce o małych oczkach1 pęczek natki - drobno posiekać200 g drobnego bulguru1 łyżka mąki1 jajko1 łyżka oliwy z oliweksól do smakuolej do smażeniaSos500 g pomidorów - pokroić w drobną kostkę3 ząbki czosnku - posiekać3 spore ziemniaki - obrać i pokroić na ósemki1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka koncentratu pomidorowego50 g cieciorki - ugotować0,5 l bulionu warzywnegoszczypta przyprawy baharat ( zakupionej albo przygotowanej samodzielnie - PRZEPIS )sól, pieprzSosOliwę rozgrzać i podsmażyć na niej czosnek. Dodać sól, pieprz, baharat, koncentrat oraz ziemniaki i smażyć całość przez 6 minut.Domieszać pomidory oraz cieciorkę. Wlać bulion i gotować całość na niskiej temp przez 10 minut.MięsoWszystkie składnie wymieszać i wyrabiać przez 5 minut. Pozostawić na 10 minut, żeby masa odpoczęła. Z masy uformować kulki wielkości śliwki, nieco wydłużyć.Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso ze wszystkich stron, na średniej temp. Mięso włożyć do sosu, nakryć i gotować na niskiej temp przez 20 minut.