ßßß Cookit - przepis na Kibbeh z bulguru ze szczyptą baharat i kefta

Kibbeh z bulguru ze szczyptą baharat i kefta

nazwa

Wykonanie

Na 4-5 porcji
Mięso
500 g mielonego mięsa (wołowiny lub jagnięciny)
szczypta przyprawy kefta ( zakupionej albo przygotowanej samodzielnie - PRZEPIS )
1 cebula - zetrzeć na tarce o małych oczkach
1 pęczek natki - drobno posiekać
200 g drobnego bulguru
1 łyżka mąki
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
olej do smażenia
Sos
500 g pomidorów - pokroić w drobną kostkę
3 ząbki czosnku - posiekać
3 spore ziemniaki - obrać i pokroić na ósemki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
50 g cieciorki - ugotować
0,5 l bulionu warzywnego
szczypta przyprawy baharat ( zakupionej albo przygotowanej samodzielnie - PRZEPIS )
sól, pieprz
Sos
Oliwę rozgrzać i podsmażyć na niej czosnek. Dodać sól, pieprz, baharat, koncentrat oraz ziemniaki i smażyć całość przez 6 minut.
Domieszać pomidory oraz cieciorkę. Wlać bulion i gotować całość na niskiej temp przez 10 minut.
Mięso
Wszystkie składnie wymieszać i wyrabiać przez 5 minut. Pozostawić na 10 minut, żeby masa odpoczęła. Z masy uformować kulki wielkości śliwki, nieco wydłużyć.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso ze wszystkich stron, na średniej temp. Mięso włożyć do sosu, nakryć i gotować na niskiej temp przez 20 minut.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/05/kibbeh-z-bulguru-ze-szczypta-baharat-i.html