ßßß
Niektórzy nazywają je gołąbkami dla leniwych… Ja jakoś ich tak nie traktuje. Oczywiście są szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne, ale czy zastępują je tak w 100 % ? No nie, bo tradycyjne to tradycyjne.. zawinięte w kapustę, w sosie – to są gołąbki :)A te, bez zawijania ? W smaku są identyczne jak zawijane, a różnią się chyba jedynie właśnie tym, że kapusta jest w środku a nie na zewnątrz ;) i oczywiście wspomnianym już, szybszym przygotowaniem.Są świetną alternatywą, kiedy mamy ochotę na gołąbki, ale nie chce nam się bawić w zawijanie i gotowanie kapusty :)Ja użyłam kapusty pekińskiej, ale oczywiście można ją zastąpić białą, młodą kapustą :)Składniki:Na gołąbki:– 600g mięsa mielonego– pół dużej kapusty pekińskiej ( myślę że można dać trochę więcej, ale ja miałam tylko tyle )– 1 cebula– 1 jajko ( opcjonalnie )– 1,5 woreczka ryżu– garść posiekanej natki pietruszki– sól, pieprz, czosnek– mąka do obtaczaniaNa sos:– mały koncentrat pomidorowy– 1 cebula– sól, pieprzPrzygotowanie:* Kapustę pekińską siekamy jak na surówkę, ryż gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.* Wszystkie składniki na gołąbki łączymy ze sobą i przyprawiamy do smaku.* Kiedy mamy gotową naszą mięsno-ryżową masę, formujemy z niej lekko podłużne kotleciki, wielkości dłoni.* Kotleciki obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na brązowo.* Gdy mamy już wszystkie ” gołąbki ” usmażone, przekładamy je do dużego garnka, dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i zalewamy wodą, tak by przykryła wszystkie gołąbki.* Cebulę szklimy na złoty kolor na patelni, na której smażyliśmy gołąbki i dodajemy do garnka. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem według własnych kubków smakowych.* Gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam jednego zaraz po usmażeniu :)

Kategorie: