Wykonanie
Wigilijną wieczerzę przygotowujemy, najpierw nakrywając pięknie stół, gralą kolędy, wszyscy jesteśmy już odświętnie ubrani. Jeśli siano pod obrusem i opłatek.
Potem podaję zimne dania i przystawki. Gorące potrawy wnoszę do jadalni, gdy już wszyscy zasiądziemy do posiłku.Dania na wigilijnym
stoleŚLEDZIE marynowane, solone, podaję na stół w kilku wersjach, najczęściej jest to
śledź z
jabłkiem w
śmietanie, obowiązkowo wykwintne
śledzie z
cytryną, delikatne
śledzie w
oleju lnianym i coś niestandardowego -
śledzie w
kawie, po kaszubsku (tymi zajada się mój najstarszy syn) lub w
oliwie ze
śliwką kalifornijską . Ale najnowszym
hitem jest też u nas zdekonstruowana
sałatka śledziowo-ziemniaczana w formie
śledzia na
ziemniaku, w tym roku na pewno ją podam.- delikatne
śledzie w
oleju lnianym - można przygotować 3 dni wcześniej- genialny
śledź z
ziemniakiem - zdekonstruowana
sałatka śledziowo-ziemniaczananiektóre elementy (marynowana
cebula,
śledź) można przygotować kilka dni wcześniej- tradycyjne
śledzie z
jabłkiem w
śmietanie - można przygotować 3 dni wcześniej-
śledzie w
oleju po polsku - można przygotować 3 dni wcześniej- wykwintne
śledzie w
cytrynie - można przygotować 3 dni wcześniej-
śledzie po kaszubsku - można przygotować 3 dni wcześniej- skandynawskie
śledzie w
kawie - można przygotować 3 dni wcześniej-
śledzie czerwone na grzance z piernika - niektóre elementy można przygotować 3 dni wcześniej-
śledzie w grzańcu z piernikiem - można przygotować 3 dni wcześniej-
śledzie w
oliwie ze
śliwką kalifornijską - można przygotować 3 dni wcześniej
RYBY na gorąco wigilijnym
stole są u nas obowiązkowe. Zawsze jest
ryba "po grecku", bo bez względu na pochodzenie przepisu, po prostu ją uwielbiamy. Na Wigilię jest w wersji na zimno, ale już w Boże Narodzenie, podaję ją na ciepło do kolacji. Zawsze mamy też jedną potrawę z
karpia . Przez całe lata był to nasz ukochany
karp pieczony w
maśle, jednak niedawno został zdetronizowany przez wspaniałego
karpia smażonego z
masłem czosnkowym . Ale jeśli nie uda się Wam kupić dobrego
karpia, albo macie wątpliwości, czy nie będzie mulisty, podajcie wyśmienitego
sandacza z palona
kapustą i maślanym sosem, roladki z
dorsza w
sosie holenderskim, albo świeże smażone
śledzie - w wersji sauté lub
śledzia na chrupiąco w
boczku (jeżeli dopuszczacie
mięso w Wigilię).-
ryba po grecku - można przygotować 2 dni wcześniej-
karp pieczony w
maśle - można przygotować
karpia 1-2 wcześniej, a piec w Wigilię-
karp smażony z
masłem czosnkowym- bezglutenowy
karp w pestkach-
śledzie w tapenadzie z
oliwek- świeże smażone
śledzie-
świeży śledź w
boczku na chrupiąco - dla osób, które dopuszczają
mięso w Wigilię- smażony
sandacz z paloną
kapustą i sosem maślanym- roladki z
dorsza w
sosie holenderskim- najlepsza
sałatka jarzynowa - składniki 2 dni wcześniej, kroić i mieszać w dniu podania- obłędne ceviche z
karpia - odlot
absolutny!-
rybę można wyfiletować wczesniej i zamrozić, doprawiać w dniu podania- fioletowa
sałatka śledziowo-ziemniaczana - można przygotować 2 dni wcześniej-
sałatka z wędzonym
pstrągiem i
kukurydzą-
sałatka z
wędzoną rybą lub
wątróbką z
dorszaGROCH,
KAPUSTA i
GRZYBY to obowiązkowe elementy na naszym wigilijnym
stole. Daniem, którego nigdy, przenigdy nie może zabraknąć jest
groch z
kapustą, który po prostu uwielbiamy. Namówiłam na to proste, wyśmienite danie już wiele osób i wszyscy są zachwyceni. Jeśli w Waszych domach
groch z
kapustą nie jest podawany, zróbcie go chociaż raz, chociażby z połowy porcji, pokochacie go, promis!
Grzyby podaję w
kapuście z
grzybami, a także w formie najlepszych na świecie maleńkich luksusowych pierogów z
grzybami . Jako, że w naszej domowej tradycji nie podaję się uszek do barszczu, podaję do barszczu pieczone pierogi z
kapustą i
grzybami .-
groch z
kapustą - można przygotować 2 dni wcześniej , a nawet mrozić-
kapusta z
grzybami - można przygotować 3 dni wcześniej , a nawet mrozić- doskonałe pierogi z
grzybami - można przygotować dużo wcześniej, ugotować i mrozić- pieczone pierogi wigilijne- farsz można przygotować dużo wcześniej i mrozić, pierogi dzień wcześniej, piec w dniu podania
ZUPA wigilijna - to u nas zazwyczaj barszcz czerwony czysty na domowym zakwasie, który pijemy w kubku lub szklance i obowiązkowo zagryzamy pieczonymi pierogami . Ale oczywiście można go podać z uszkami. Gdy na Wigilii mamy więcej osób, czasami jest także zupa grzybowa lub zupa rybna, ale barszcz, barszcz musi być zawsze!Na nieco mniej tradycyjną Wigilię, bardzo polecam wyśmienitą zupę
rybną z
szafranem i
wermutem, alby zupę
rybną z fenkułem i
krewetkami.- wigilijny barszcz na domowym zakwasie - zakwas można przygotować dużo wcześniej- wigilijna zupa grzybowa - można przygotować 1 dzień wcześniej- zupa rybna z
dorszem - można przygotować 1 dzień wcześniej- węgierska zupa rybna halászlé - można przygotować 1 dzień wcześniej- zupa rybna z
szafranem i
wermutem- zupa rybna z fenkułem i
krewetkamiDESERY i CIASTA to u nas dość skromna część wieczerzy wigilijnej. Zazwyczaj podawałam tylko maleńką porcję tradycyjnej kutii na pszenicy i
białym maku, ale od kiedy Marek Flisiński z Water&Wine absolutnie zaczarował mnie bezglutenową wersja kutii, czekam cały rok, by ją podać. Na
stole jest obowiązkowo wigilijny kompot na suszonych owocach (nie wędzonych!), czasami
galaretka lub
kisiel żurawinowy i makowiec w formie
strucli . Nasze ulubione desery na Wigilię to jednak
śledzie! Na choince zawsze wiszą pierniczki do lukrowania, ale sięgamy po nie dopiero po powrocie z Pasterki.- kompot wigilijny z suszu - można przygotować 1 dzień wcześniej- tradycyjna wigilijna kutia- niebiańska kutia bezglutenowa-
strucla makowa-
galaretka i
kisiel z
żurawiny - można przygotować 1 dzień wcześniej- idealne pierniczki do lukrowania - można przygotować tydzień wcześniejWigilia w naszym domu to najbardziej magiczny dzień, a w zasadzie wieczór. Rano zjadamy tylko lekkie śniadanie,
potem owoce i ok 16:00-17:00 zasiadamy do wigilijnego stołu. Śpiewamy wraz z dziećmi kolędy, niespiesznie cieszymy się wszystkim co na
stole, a sama wieczerza jest postna . Na podarki pod choinką przychodzi czas dopiero ok 19:00, później krótki spacer do ogrodu, gdzie jak zawsze sprawdzamy, czy nasza wilczyca Luna i koty zaczęły mówić, jednak zazwyczaj bez sukcesu. Nadzieję przywraca papuga, która gwiżdże Jingle Bells i Wlazł kotek, a zagadana wypowiada swoje imię - Koko.
Potem siadamy zazwyczaj do najnowszej planszówki, jeśli jest wciągająca, to zajmuje nas do późna. I na koniec, by wytrwać do Pasterki, oglądamy świąteczny film. Przed północą jedziemy tę magiczną mszę, a po powrocie jeszcze zjadamy ostatnie pierogi z
grzybami na zimno albo chwytamy pęto
białej kiełbasy, która czeka do bożonarodzeniowego śniadania. W wigilijną noc nigdy nie kładziemy się wcześniej niż ok 1-2 w nocy. Lubimy, gdy ten wieczór trwa w nieskończoność.