ßßß Cookit - przepis na Wigilia 2013

Wigilia 2013

nazwa

Wykonanie

Stół wigilijny jak co roku ugina się od jedzenia. Wszystko smakowite i pachnące.
Zaczynamy od dzielenia się opłakiem i składania sobie życzeń na przyszły rok.
Pierwsza potrawa to barszczyk z uszkami, potem próbujemy śledzi we wszystkich wydaniach.
Następnie ryby w galarecie, ryby smażone, pierogi, kapusta z grzybami , ziemniaki z olejem i inne specjały :)
Głównym tłuszczem w naszym regionie jest olej rzepakowy ciemny, kupujemy go na targu, rozlewany jest do butelek na miejscu. Jest ciemno żółtego koloru, ma charakterystyczny zapach i nie może go nie być w czasie przygotowań do wigilii.
W tym roku potrawy;
Barszczyk z uszkami
Kapusta z grzybami
Ziemniaki z olejem ciemnym
Karp smażony
Tymbaliki z dorsza
Pielmienie z kapustą i grzybami
Śledzie pod pierzyką
Śledzie z marynowanymi śliwkami
Śledzie na chmurce z białymi cebulkami
Śledzie w pesto z rukoli i w pesto pomidorowym
Gołąbki w kiszonej kapuście z kaszą
Kompot z suszonych owoców
Kulebiak
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2013/12/wigilia-2013.html