Stół wigilijny jak co roku ugina się od jedzenia. Wszystko smakowite i pachnące.Zaczynamy od dzielenia się opłakiem i składania sobie życzeń na przyszły rok.Pierwsza potrawa to barszczyk z uszkami, potem próbujemy śledzi we wszystkich wydaniach.Następnie ryby w galarecie, ryby smażone, pierogi, kapusta z grzybami , ziemniaki z olejem i inne specjały :)Głównym tłuszczem w naszym regionie jest olej rzepakowy ciemny, kupujemy go na targu, rozlewany jest do butelek na miejscu. Jest ciemno żółtego koloru, ma charakterystyczny zapach i nie może go nie być w czasie przygotowań do wigilii.W tym roku potrawy;Barszczyk z uszkamiKapusta z grzybamiZiemniaki z olejem ciemnymKarp smażonyTymbaliki z dorszaPielmienie z kapustą i grzybamiŚledzie pod pierzykąŚledzie z marynowanymi śliwkamiŚledzie na chmurce z białymi cebulkamiŚledzie w pesto z rukoli i w pesto pomidorowymGołąbki w kiszonej kapuście z kasząKompot z suszonych owocówKulebiak