Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na dość nietypowy torcik ;) Nie ma tu ani grama
czekolady za to jest całe mnóstwo pysznego kremowego
serka,
papryki,
pomidorów i innych cudowności :)Taki
chlebowy wytrawny torcik to świetna elegancka alternatywa dla klasycznej nieśmiertelnej kanapki. Inspiracją był dla mnie przepis pochodzący z książki Doroty Dardzińskiej "Kuchnia domowa, czyli synowa, kontra teściowa" Baaaardzo Wam polecam :)Składniki na warstwę
szczypiorkową:350g
serka ze
szczypiorkiem (lub do zmielonego dodać pokrojony
szczypiorek)100g
sera fetadrobno posiekany
kopereksólprzyprawa tzatzyki (opcjonalnie)
Ser feta drobno zetrzeć i wymieszać z
serkiem szczypiorkowym. Dodać pokrojony
koperek. Doprawić (smak powinien być bardzo wyraźny).Składniki na warstwę
paprykową:400g kremowego
serka1 duża
cebulasłodka paprykasól,
pieprz1 ząbek
czosnkuCzosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę drobniutko posiekać. Wymieszać z
serkiem. Doprawić.Składniki na
serek do dekoracji:140g
serka kremowego150g
sera fetaśmietana 36% (do uzyskania kremowej konsystencji)
Ser feta zetrzeć i wymieszać z
twarożkiem. Dodać odrobinę kremówki tylko do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
Twarożek ma być na tyle zwarty by ładnie się nim dekorowało.ponadto:ok. 24-25 kromek
pieczywa tostowego okrojonych ze skórek4 ugotowane
jajka pokrojone plastry1-2
pomidory obrane i pokrojone w plastry1
papryka żółta pokrojona w kostkę1
papryka czerwona pokrojona w kostkękilka plastrów
szynki pokrojonej w paski3-4
ogórki kiszone pokrojone w plastry
roszponka lub
pietruszka do dekoracjiDno tortownicy (26cm) wyłożyć ciasno
pieczywem tostowym. Na nim rozsmarować warstwę
szczypiorkową oraz układamy
szynkę. Przykrywamy drugą warstwą
chleba. Na nią wykładamy 3/4
sera paprykowego, pokrojone
jajka i
ogórki i znów warstwa
chleba. Wierzch smarujemy resztą
sera paprykowego, zakładamy obręcz i wkładamy na 20 minut do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy, nożem delikatnie odkrawamy obręcz i zdejmujemy ją. Boki obsypujemy wymieszaną żółtą i
czerwoną papryką, podobnie jak górny brzeg.
Serkiem dekorujemy górę (tylka np. 1M). Wstawiamy na 40 minut do lodówki. Przed samym podaniem na wierzchu układamy plastry
pomidora i dekorujemy
roszponką lub zieloną
pietruszką. Tort przygotowywać w możliwie najkrótszym odstępie czasu od podania. Smacznego :)





A teraz kilka słów o książce, która zainspirowała mnie do zrobienia tego pysznego
tortu...

Niedawno za przyczyną Wydawnictwa Publicat w moje ręce trafiła książka pt. "Kuchnia domowa czyli synowa kontra teściowa". Jej autorka jest Dorota Dardzińska - felietonistka oraz blogerka kulinarna, która od 2011 roku prowadzi blog widelceminozem.pl

Książka jest pięknie wydana. Twarda oprawa, kredowy papier, śliczne pastelowe kolory oraz zdjęcia ilustrujące każdą potrawę to niewątpliwe atuty tej pozycji.Lekko zaczepny tytuł sugerujący rywalizację kulinarną międzypokoleniową należy traktować z "przymrużeniem oka". Znajdują się tu bowiem przepisy tradycyjne (kuchnia teściowej) oraz nieco unowocześnione z nowym spojrzeniem na smaki (kuchnia synowej).Książka podzielona jest na działy:- śniadania- obiady (przystawki, zupy,
ziemniaki i inne dania,
mięsa, zapiekanki i dania jednogarnkowe, sałatki i surówki)- desery- podwieczorki- kolacje- dania dla dzieci- Wigilia- WielkanocKażdy z nich zawiera przepisy widziane oczami tradycjonalistki - teściowej oraz eksperymentującej i poszukującej nowych smaków synowej.Książka w czytelny sposób pokazuje jak łatwo można łączyć smaki oraz jak korzystne jest wprowadzić odrobinę świeżego spojrzenia nie zapominając o klasyce.Lubicie
makaron z
jagodami i słodką śmietanką? To może zasmakujecie także w sałacie
masłowej podanej z
jagodami i
śmietaną.... A może pieczone jabłka? Klasyczne z
cynamonem i
cukrem... Jadałam takie w dzieciństwie... Szczerze mówiąc nie przyszło by mi do głowy by zapiec
jabłka z farszem z
cebuli i
boczku, a tutaj właśnie synowa podsuwa taką propozycję. Na 176 stronach znajdziecie jeszcze więcej takich niespodzianek.Myślę że książka może być świetnym prezentem świątecznym zarówno dla kochającej klasykę teściowej, jak i wnoszącej do kuchni trochę szaleństwa - synowej.Wydawnictwo: Publicat.SAIlośc stron: 176Oprawa: twardaCena: 36 , 90 PLN (w Publicat SA - cena promocyjna 27 , 30 PLN)





Za możliwość zapoznania się z książką dziękuję Grupie Wydawniczej Publicat SA