Wykonanie
Śniadanie przygotowane na parze? Robiąc je pierwszy raz, miałam spore obawy czy będzie miało jakikolwiek smak, czy domownicy nie będą się krzywili…Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie, bo
jajka z
szynką, przygotowane w parowarze, w małych miseczkach zawładnęły
sercami całej rodziny. Smakują wyśmienicie, z ulubionymi dodatkami i
przyprawami, bez kropli tłuszczu, idealne.Takie
śniadaniowe jajka na parze, prócz tego, że smakują nieziemsko, mają jeszcze kilka plusów, a mianowicie nie musimy szykować garnków do ich gotowania, talerzy do podania, nie bawimy się w obieranie
jajek przy jedzeniu. Po prostu wbijamy
jajka do ulubionych miseczek, kokilek czy szklanek, wstawiamy do parowaru, a później już tylko zajadamySkładniki na 2 porcje:2
jajka2 plastry
szynkiodrobina
szczypiorkuszczypta
soli,
pieprzu i suszonego
czosnkuinne ulubione dodatki, ja dałam kawałek plastra
pomidora( opcjonalnie )Przygotowanie
jajek:
Szynkę kroimy w kostkę, rozkładamy do dwóch miseczek.Wbijamy po jednym
jajku do miseczki. Przyprawiamy, układamy kawałek
pomidora i posypujemy
szczypiorkiem.Wstawiamy miseczki do parowaru na 15 minut ( po tym czasie
żółtko będzie na twardo, jeśli lubicie na miękko, skróćcie czas parowania do 10 minut). Podajemy gorące.1+Kategorie: