Wykonanie
"Jajcarne" babeczki. Mnie zaskoczyły i pokazały jak łatwo można zrobić pożywne śniadanie, które je się z uśmiechem na twarzy. Ze świeżo wyciskanym
sokiem czy poranną
kawą to naprawdę dobry początek dnia. Można je również śmiało zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnie i zjeść na zimno jako drugie śniadanie.
Składniki ( na 2 babeczki)2
jajka2 plasterki
szynkimalutki kawałek
fetykilka listków
bazylii2
pomidorki koktajlowe jak ktoś lubi:
pietruszka,
kopereksól,
pieprzRozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (u mnie bez termoobiegu). Foremkę na muffina smarujemy troszkę
masłem a następnie wykładamy spód i boki
szynką. Najlepiej z jednego plasterka wykroić długi pasek- on będzie na bok foremki a resztę wyłożyć na spód. Na
szynkę dodajemy poszatkowane listki
bazylii, pokruszoną
fetę oraz pokrojonego na mniejsze kawałki
pomidorka koktajlowego. Na wszystkie składniki ostrożnie wbijamy
jajko i posypujemy
koperkiem,
pietruszką lub znów
bazylią w zależności od upodobania. Doprawiamy na wierzch
solą i
pieprzem.Tak przygotowane babeczki pieczemy około 15 minut do ścięcia
białek.