ßßß Cookit - przepis na Chakchouka - jednogarnkowa potrawa z papryką

Chakchouka - jednogarnkowa potrawa z papryką

nazwa

Wykonanie

Chakchouka (Shakshouka) to danie kuchni Północnej Afryki. Jest to jednogarnkowa potrawa z papryki, pomidorów i cebuli zapiekana z jajkami, pachnąca aromatycznymi przyprawami. Zrobiłem ją zimą i wczoraj natrafiłem na jej zdjęcia, co prawda nie najlepszej jakości, ale potrawa warta jest polecenia :-)
Składniki:
4 jajka
puszka pomidorów, w kawałkach
szczypta szafranu
spora szczypta wędzonej, słodkiej papryki
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka kminu rzymskiego, w ziarnach
oliwa z oliwek - do smażenia
sól, pieprz - do smaku
Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki.
Do przygotowania potrawy użyć najlepiej patelni, którą można wstawić do piekarnika: z odłączaną lub metalową rączką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać ziarna kminu i chwilkę podprażyć je na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć ją kilka minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i papryki - dusić wszystko na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać paprykę wędzoną, szafran i puszkę pomidorów wraz z sokiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgotować, aż sos lekko zgęstnieje.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Jeśli nie dysponujecie żaroodporną patelnią to przełóżcie jej zawartość do żaroodpornego naczynia. W innym wypadku po prostu w usmażonych warzywach zróbcie 4 dołki i do każdego wbijcie jajko. oprószcie je solą i pieprzem, następnie wstawcie potrawę do piekarnika na ok. 10 minut, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie nadal płynne. Jeśli nie lubicie takiego żółtka przytrzymajcie patelnię w piecu kilka minut dłużej.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/07/chakchouka-jednogarnkowa-potrawa-z-papryka.html