ßßß
Składniki:4 jajkapuszka pomidorów, w kawałkachszczypta szafranuspora szczypta wędzonej, słodkiej papryki1 żółta papryka1 czerwona papryka2 ząbki czosnku1 cebula1 łyżeczka kminu rzymskiego, w ziarnacholiwa z oliwek - do smażeniasól, pieprz - do smakuCebulę pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki.Do przygotowania potrawy użyć najlepiej patelni, którą można wstawić do piekarnika: z odłączaną lub metalową rączką.Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać ziarna kminu i chwilkę podprażyć je na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć ją kilka minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i papryki - dusić wszystko na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać paprykę wędzoną, szafran i puszkę pomidorów wraz z sokiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgotować, aż sos lekko zgęstnieje.W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.Jeśli nie dysponujecie żaroodporną patelnią to przełóżcie jej zawartość do żaroodpornego naczynia. W innym wypadku po prostu w usmażonych warzywach zróbcie 4 dołki i do każdego wbijcie jajko. oprószcie je solą i pieprzem, następnie wstawcie potrawę do piekarnika na ok. 10 minut, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie nadal płynne. Jeśli nie lubicie takiego żółtka przytrzymajcie patelnię w piecu kilka minut dłużej.Smacznego :-)