Wykonanie
Chakchouka (Shakshouka) to danie kuchni Północnej Afryki. Jest to jednogarnkowa potrawa z
papryki,
pomidorów i
cebuli zapiekana z
jajkami, pachnąca aromatycznymi
przyprawami. Zrobiłem ją zimą i wczoraj natrafiłem na jej zdjęcia, co prawda nie najlepszej jakości, ale potrawa warta jest polecenia :-)
Składniki:4
jajkapuszka
pomidorów, w kawałkachszczypta
szafranuspora szczypta wędzonej,
słodkiej papryki1
żółta papryka1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku1
cebula1 łyżeczka
kminu rzymskiego, w ziarnach
oliwa z oliwek - do smażenia
sól,
pieprz - do smaku
Cebulę pokroić w półplasterki,
czosnek przecisnąć przez praskę.
papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki.Do przygotowania potrawy użyć najlepiej patelni, którą można wstawić do piekarnika: z odłączaną lub metalową rączką.Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać ziarna
kminu i chwilkę podprażyć je na średnim ogniu. Dodać
cebulę i smażyć ją kilka minut, aż zmięknie. Dodać
czosnek i
papryki - dusić wszystko na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać
paprykę wędzoną,
szafran i puszkę
pomidorów wraz z
sokiem, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podgotować, aż sos lekko zgęstnieje.W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.Jeśli nie dysponujecie żaroodporną patelnią to przełóżcie jej zawartość do żaroodpornego naczynia. W innym wypadku po prostu w usmażonych warzywach zróbcie 4 dołki i do każdego wbijcie
jajko. oprószcie je
solą i
pieprzem, następnie wstawcie potrawę do piekarnika na ok. 10 minut, aż
białko się zetnie, ale
żółtko będzie nadal płynne. Jeśli nie lubicie takiego
żółtka przytrzymajcie patelnię w piecu kilka minut dłużej.Smacznego :-)