ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wołowa z czerwoną kapustą

Pieczeń wołowa z czerwoną kapustą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina na pieczeń 1 kilogramów
cebula 3 sztuk
marchewka 250 gramów
seler 250 gramów
wino czerwone 3 szklanek
ocet 300 mililitrów
liść laurowy 4 sztuk
goździki 6 sztuk
jagody jałowca 10 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
dymka 4 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
kapusta czerwona 1 kilogramów
boczek 50 gramów
jabłko 1 sztuk
cukier 1 łyżek stołowych
sok jabłkowy 1 szklanek
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Cynamon według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną marchew, seler i 2 cebule pokroić na małe kawałki. Wino połączyć z szklanką octu i 1/2l wody, dodać listki laurowe, goździki, jagody jałowca i pokrojone warzywa. Do przygotowanej marynaty włożyć opłukane mięso i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce pod przykryciem.
Następnie wyjąć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na łyżce oleju ze wszystkich stron. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. W tej samej patelni podsmażyć warzywa z marynaty, dodać koncentrat, oprószyć mąką i krótko zasmażyć, podlać marynatą i przełożyć do mięsa. Piec 2h w 200 stopniach pod przykryciem.
Oczyszczoną kapustę poszatkować. Resztę cebuli posiekać u dusić na reszcie oleju, dodać pokrojone jabłko, wsypać cukier, podlać octem. Dodać kapustę i sok jabłkowy, dusić 45 minut. Doprawić gałką muszkatołową, solą i cynamonem. Boczek pokroić w paski i wysmażyć, dodać krążki dymki i smażyć 10 minut. Pieczeń wyjąć, sos przecedzić i zagotować, doprawiając sola i pieprzem. Gotowe danie przełożyć na półmisek
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5018/Pieczen-wolowa-z-czerwona-kapusta