Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina na pieczeń 1 kilogramów
cebula 3 sztuk
marchewka 250 gramów
seler 250 gramów
wino czerwone 3 szklanek
ocet 300 mililitrów
liść laurowy 4 sztuk
goździki 6 sztuk
jagody jałowca 10 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
dymka 4 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
kapusta czerwona 1 kilogramów
boczek 50 gramów
jabłko 1 sztuk
cukier 1 łyżek stołowych
sok jabłkowy 1 szklanek
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Cynamon według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
marchew,
seler i 2
cebule pokroić na małe kawałki.
Wino połączyć z szklanką
octu i 1/2l
wody, dodać
listki laurowe,
goździki,
jagody jałowca i pokrojone warzywa. Do przygotowanej marynaty włożyć opłukane
mięso i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce pod przykryciem.Następnie wyjąć, osuszyć, przyprawić
solą i
pieprzem, obsmażyć na łyżce
oleju ze wszystkich stron. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. W tej samej patelni podsmażyć warzywa z marynaty, dodać koncentrat, oprószyć
mąką i krótko zasmażyć, podlać marynatą i przełożyć do
mięsa. Piec 2h w 200 stopniach pod przykryciem.Oczyszczoną
kapustę poszatkować. Resztę
cebuli posiekać u dusić na reszcie
oleju, dodać pokrojone
jabłko, wsypać
cukier, podlać
octem. Dodać
kapustę i
sok jabłkowy, dusić 45 minut. Doprawić
gałką muszkatołową,
solą i
cynamonem.
Boczek pokroić w paski i wysmażyć, dodać krążki
dymki i smażyć 10 minut. Pieczeń wyjąć, sos przecedzić i zagotować, doprawiając
sola i
pieprzem. Gotowe danie przełożyć na półmisekAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: