Wykonanie
Surówek nigdy dość. Polecam dzisiaj jedną z nich.

SKŁADNIKIok. 1 kg
czerwonej kapusty ,2
cebule2 łyżki tłuszczu,
olej lub
masło,1
liść laurowy ,1 łyżeczka
jagody jałowca,1 laska
cynamonu ,200 ml
czerwonego wina,6 łyżek
octu,około 3 łyżki
cukru,
sól ,2 kwaśne
jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka
mąki kukurydzianej 3-4 łyżki
czerwonej porzeczki galaretkaWYKONANIE
Kapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach.
Cebulę podsmażyć dodać
kapustę, liść ,
jałowiec,
cynamon. Wlać
czerwone wino. Dodać
ocet ,
cukier ,
sól i wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 1 godz. Mieszać , można podlać
wodą.
Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do
kapusty na ok 15 min przed końcem. łyżkę
skrobi rozrobić z łyżką wlać do
kapusty . Dodać
galaretkę , doprawić
octem ,
cukrem ,
solą
SMACZNEGO