Wykonanie
Lubicie czerwoną kapustę? Najczęściej ją widzę jako dodatek do kebabów i innych fast food-ów 😉 I zawsze skrzętnie zjadam w tym wydaniu. A lubię ją niewątpliwie dzięki mojej mamie, która nauczyła mnie robić pyszną surówkę z jej udziałem z dodatkiem
jabłka i
pora. Robiłam też z niej zupę . Teraz przyszła
pora na pyszny dodatek obiadowy –
kapustę czerwoną duszoną w
soku porzeczkowym z dodatkiem
octu winnego,
cebuli,
jabłka,
ziela angielskiego i
liści laurowych. Wszystkie te dodatki sprawiają, że
kapusta ma
winno-korzenny smak. Mnie kojarzy się bardzo ze świętami Bożego Narodzenia. I właśnie w tym okresie znajdziemy ją na stołach w Danii.Opracowując ten przepis korzystałam z kilku źródeł: Food
Porn, Vegan Style, Bea w kuchni oraz Skarbnica Smaków . Od Bei dowiedziałam się, że Duńczycy serwują ją z „karmelowymi”
ziemniakami. U mnie była podana razem z babką ziemniaczaną i tworzyły bardzo zgrane towarzystwo.Normalnie powinno się do niej dodać jeszcze
goździki, ale ja nie
mogę z uwagi na uczulenie mojego
męża. Wam polecam spróbować. Dzięki nim
kapustka będzie miała jeszcze bardziej korzenny aromat. Wszystkie przepisy nakazują też dodatek
cukru. Ja go nie dodałam, bo
sok z czarnej porzeczki, jakim dysponowałam zawierał już sporo
słodyczy w sobie. Jeśli uznacie to za potrzebne, to proszę dodajcie nieco
cukru do smaku.
Składniki na 4-6 porcji:1 główka
czerwonej kapusty (ok. 1 kg)2 średnie
cebule2 kwaśne
jabłka3 łyżki
octu z
czerwonego wina400 ml
soku z czarnej porzeczkiok. 1 szklanki
wody1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego2
liście laurowe1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu2 łyżki
masła (najlepiej klarowane do smażenia) lub
oleju roślinnego1. Z
kapusty wyciąć głąb. Resztę poszatkować.
Cebule pokroić w półtalarki.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.2. W rondlu (garnku) rozpuścić
masło i smażyć na nim najpierw samą
cebulę przez 2 minuty.
Potem dodać
kapustę i smażyć jeszcze ok. 5 minut mieszając.4. Dodać
ocet winny. Smażyć jeszcze minutę. Następnie dodać
przyprawy:
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liście laurowe oraz
jabłka. Wlać
sok porzeczkowy.5. Przykryć garnek pokrywką i dusić raz na jakiś czas mieszając około 1 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupełniać
wodą, tak aby
kapusta się nie przypaliła. Poziom
wody powinien być nieco poniżej
kapusty.Przepis dodaję do mojej akcji: