Wykonanie
Przygotowania do świąt uważam za otwarte:D Piernik jutro wrzucam do piekarnika,
śledzie już w słoiczkach, zamarynowane. Zakupy w większości zrobione. Teraz tylko gotować, piec i szykować:)Te
śledzie goszczą co roku na naszym wigilijnym
stole. Prosty i szybki sposób na
śledzia z zalewy :)
Składniki:1 kg
śledzi3 duże
cebule3
jabłkaZalewa:1 szklanka
octu3 szklanki
wody1 łyżeczka
soli1-2 łyżki
cukruliść laurowyziele angielskiepieprz ziarnistyWykonanie:
Śledzie namaczam w wodzie z dodatkiem
octu (na litr
wody biorę 1/4 szklanki
octu) przez ok 3-4 godziny.Wyjmuję, osączam i kroję w dzwonka. Składniki zalewy gotuję i odstawiam do wystygnięcia.
Cebulę kroję w piórka,
jabłka najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki. W słoiku układam na przemian
cebulę,
jabłka i dzwonka
śledzi, aż do wyczerpania składników. Zalewam zimną zalewą i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Potem na półmisek, polewam
śmietaną doprawioną
solą i
cukrem i gotowe.
SMACZNEGO!Zdjęcie gotowej potrawy dodam w późniejszym terminie :D