Wykonanie
Zawsze jak przyjeżdżam w odwiedziny do mamy, w lodówce czekają na mnie moje ulubione smakołyki. Dziś nie mogłam się oprzeć i przygotowałam
śledzie w zalewie octowej. Mama robi mistrzowskie
śledzie i to od niej właśnie mam na nie przepis. Równie smaczne są te w
oleju, ale w zalewie octowej są mniej kaloryczne, a że czeka tu na mnie wiele pyszności muszę po trochu każdą z tych potraw delikatnie odchudzić.
Składniki na zalewę na 60dag
śledzi:¼ szklanki
octu¾ szklanki
wody2 średnie
cebule (jeżeli są małe to 3)3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego5 ziarenek
pieprzuSzczypta
soliSzczypta
cukruŚledzie są z reguły bardzo słone, dlatego zanim je pokroimy należy wymoczyć je w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od tego jak bardzo są słone, zatem przed wsadzeniem do
wody musimy je spróbować. Zwykle czas ten wynosi ok 6-7 godzin. W tym czasie przygotowujemy zalewę
octową.Drobniutko pokrojoną
cebulę wrzucamy do garnuszka, zalewamy
wodą,
octem, wrzucamy do tego wszystkie
przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-8 minut od momentu zagotowania, tak, żeby
cebula była miękka.Po ugotowaniu musimy pozostawić zalewę do ostygnięcia.Gdy zalewa będzie już zimna kroimy
śledzie w paseczki, układamy jedną warstwę w misce, pokrywamy
cebulą i zalewą
octową, na to układamy kolejną warstwę
śledzi,
cebulę i tak, aż skończą nam się składniki. Na najwyższą warstwę wylewamy 1-2 łyżki zalewy i odstawiamy do lodówki żeby wszystko razem się przegryzło.(W przypadku
śledzia w oleju nie wylewamy zalewy na
śledzie, tylko polewamy je
olejem i również odstawiamy do lodówki)
Śledzie są idealną przekąską, kolacją, oraz
słodyczami – dla tych, którzy tak jak ja je uwielbiają. Są zdrowe i zawierają dużo kwasów omega-3. Są kaloryczne ale 2-3
razy w tygodniu na pewno nie zaszkodzą naszej figurze.