ßßß
Składniki na zalewę na 60dag śledzi:¼ szklanki octu¾ szklanki wody2 średnie cebule (jeżeli są małe to 3)3 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego5 ziarenek pieprzuSzczypta soliSzczypta cukruŚledzie są z reguły bardzo słone, dlatego zanim je pokroimy należy wymoczyć je w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od tego jak bardzo są słone, zatem przed wsadzeniem do wody musimy je spróbować. Zwykle czas ten wynosi ok 6-7 godzin. W tym czasie przygotowujemy zalewę octową.Drobniutko pokrojoną cebulę wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, octem, wrzucamy do tego wszystkie przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-8 minut od momentu zagotowania, tak, żeby cebula była miękka.Po ugotowaniu musimy pozostawić zalewę do ostygnięcia.Gdy zalewa będzie już zimna kroimy śledzie w paseczki, układamy jedną warstwę w misce, pokrywamy cebulą i zalewą octową, na to układamy kolejną warstwę śledzi, cebulę i tak, aż skończą nam się składniki. Na najwyższą warstwę wylewamy 1-2 łyżki zalewy i odstawiamy do lodówki żeby wszystko razem się przegryzło.(W przypadku śledzia w oleju nie wylewamy zalewy na śledzie, tylko polewamy je olejem i również odstawiamy do lodówki)Śledzie są idealną przekąską, kolacją, oraz słodyczami – dla tych, którzy tak jak ja je uwielbiają. Są zdrowe i zawierają dużo kwasów omega-3. Są kaloryczne ale 2-3 razy w tygodniu na pewno nie zaszkodzą naszej figurze.