Wykonanie
Uwielbiam barszcz czerwony,
buraczki na ciepło i zimno, ale nigdy nie przyszła mi na myśl kremowa zupa z
buraków. A szkoda! Zniewala smakiem, kusi kolorem, a zapach w kuchni jest nie do opisania. Jeśli jeszcze nie robiliście tej zupy, radzę jak najszybciej zrobić, bo oprócz genialnego smaku ma sporo cennych właściwości dla organizmu (za sprawą
buraków, rzecz jasna). Poniżej przedstawiam zalety spożywania
buraków :- cenne dla właściwego funkcjonowania wątroby i przewodów żółciowych,- pomagają w zaparciach i chorobach nerek,- wzmacniają odporność i pomagają w zwalczaniu przeziębień (działanie bakteriobójcze, pomagają na kaszel),- poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci,- poprawiają krążenie
krwi,- zalecane w leczeniu nadciśnienia tętniczego i anemii,- pomocne w walce z otyłością,- zalecane kobietom w ciąży (źródło).Kilka z tych punktów miałam okazję "przetestować" na sobie i muszę przyznać, że w burakach JEST SIŁA! (mam na myśli punkt odnośnie nadciśnienia, przeziębień, krążenia oraz poprawy kondycji włosów, skóry, paznokci). Najwięcej cennych wartości zawierają surowe
buraki, a dokładniej sok. Warto włączyć
buraki do codziennego menu! Wracając do zupy - musicie spróbować! Przepis podpatrzony na blogu
Patison w kuchni .
Składniki:- 3 duże
buraki,- 1 duże
jabłko,- 1 duża
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 1 łyżka
octu z
czerwonego wina,-
sól,
pieprz,
cukier,- domowe
kostki rosołowe,-
liść laurowy,
ziele angielskie,- 1 łyżeczka
masła, 1 łyżeczka
oleju,- dodatkowo: grzanki.Na
oleju i
maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Czekamy aż się zrumienią, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
buraki (o
boku ok. 1-1,5 cm) oraz
jabłko (identyczna kostka). Podsmażamy ok. 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy łyżkę
octu winnego, mieszamy i od razu zawartość patelni umieszczamy w garnku. Całość zalewamy
wodą, dodajemy domowe
kostki rosołowe. Wrzucamy
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do miękkości
buraków (ok. 30-40 minut). Gdy warzywa będą miękkie, całość blendujemy na gładki krem (wcześniej wyjmujemy liścia oraz ziele). W razie potrzeby dolewamy więcej
wody (w ten sposób można regulować gęstość zupy). Na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem. Podajemy z grzankami. Smacznego!