ßßß Cookit - przepis na Intensywna w smaku i kolorze zupa-krem z buraków

Intensywna w smaku i kolorze zupa-krem z buraków

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam barszcz czerwony, buraczki na ciepło i zimno, ale nigdy nie przyszła mi na myśl kremowa zupa z buraków. A szkoda! Zniewala smakiem, kusi kolorem, a zapach w kuchni jest nie do opisania. Jeśli jeszcze nie robiliście tej zupy, radzę jak najszybciej zrobić, bo oprócz genialnego smaku ma sporo cennych właściwości dla organizmu (za sprawą buraków, rzecz jasna). Poniżej przedstawiam zalety spożywania buraków :
- cenne dla właściwego funkcjonowania wątroby i przewodów żółciowych,
- pomagają w zaparciach i chorobach nerek,
- wzmacniają odporność i pomagają w zwalczaniu przeziębień (działanie bakteriobójcze, pomagają na kaszel),
- poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci,
- poprawiają krążenie krwi,
- zalecane w leczeniu nadciśnienia tętniczego i anemii,
- pomocne w walce z otyłością,
- zalecane kobietom w ciąży (źródło).
Kilka z tych punktów miałam okazję "przetestować" na sobie i muszę przyznać, że w burakach JEST SIŁA! (mam na myśli punkt odnośnie nadciśnienia, przeziębień, krążenia oraz poprawy kondycji włosów, skóry, paznokci). Najwięcej cennych wartości zawierają surowe buraki, a dokładniej sok. Warto włączyć buraki do codziennego menu! Wracając do zupy - musicie spróbować! Przepis podpatrzony na blogu Patison w kuchni .
Składniki:
- 3 duże buraki,
- 1 duże jabłko,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka octu z czerwonego wina,
- sól, pieprz, cukier,
- domowe kostki rosołowe,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oleju,
- dodatkowo: grzanki.
Na oleju i maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy aż się zrumienią, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę buraki (o boku ok. 1-1,5 cm) oraz jabłko (identyczna kostka). Podsmażamy ok. 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy łyżkę octu winnego, mieszamy i od razu zawartość patelni umieszczamy w garnku. Całość zalewamy wodą, dodajemy domowe kostki rosołowe. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do miękkości buraków (ok. 30-40 minut). Gdy warzywa będą miękkie, całość blendujemy na gładki krem (wcześniej wyjmujemy liścia oraz ziele). W razie potrzeby dolewamy więcej wody (w ten sposób można regulować gęstość zupy). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy z grzankami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/04/intensywna-w-smaku-i-kolorze-zupa-krem.html