Wykonanie
Świetny przepis na tarte
buraczki w zalewie octowej do słoiczka. Przepis wypróbowały wcześniej moja mama i bratowa.
Buraczki są pyszne, niezbyt kwaśne, doskonałe również dla dzieci.Składniki:
buraki ok. 3 kgZalewa:2 średnie
cebule3 ząbki
czosnku¾ szklanka
octu 10%3 szklanki
wody1 szklanka
cukru7
liści laurowych7
zieli angielskich7 ziaren
pieprzu1 łyżka
soliWykonanie:
Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przygotować zalewę:
Cebulę pokroić w kostkę, dodać resztę składników, gotować przez około 10 minut. Zalewę wystudzić.
Buraki zalać zalewą, wymieszać i odstawić na godzinę.
Buraki wymieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.