Wykonanie
Przetwory ,
przetwory..tym razem
buraczki ..są bardzo smaczne ...zajadałam się nimi nakładając w słoiki..a na dodatek jest i sok do barszczu. Przepis znaleziony tutaj.
6 kg
buraków6 dużych
cebul3 duże ząbki
czosnku6 szkl.
wody3 szkl.
octu 6 % ( może być 10 % )3 łyżki
soli3 szkl.
cukru15 ziarnek
pieprzu15 ziarnek
ziela angielskiego10
goździków10
liści laurowychBuraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę drobno pokroić a
czosnek przecisnąć przez praskę.Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i zostawić na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się.
Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min. Pozostały sok odparować i wlać do małych słoiczków i też pasteryzować .