ßßß Cookit - przepis na Buraczki na zimę i sok do barszczu

Buraczki na zimę i sok do barszczu

nazwa

Wykonanie

Przetwory , przetwory..tym razem buraczki ..są bardzo smaczne ...zajadałam się nimi nakładając w słoiki..a na dodatek jest i sok do barszczu. Przepis znaleziony tutaj.
6 kg buraków
6 dużych cebul
3 duże ząbki czosnku
6 szkl. wody
3 szkl.octu 6 % ( może być 10 % )
3 łyżki soli
3 szkl.cukru
15 ziarnek pieprzu
15 ziarnek ziela angielskiego
10 goździków
10 liści laurowych
Buraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarce.Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i zostawić na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się. Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min. Pozostały sok odparować i wlać do małych słoiczków i też pasteryzować .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/08/buraczki-na-zime-i-sok-do-barszczu.html