Wykonanie
Czas rozpocząć kolejny warzywny sezon. Sezon buraczany!
Buraki są lekkostrawne i niskokaloryczne. Mają przy tym sporo witamin i składników mineralnych.Są bogatym źródłem kwasu foliowego i betainy, związków które pomagają usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby
serca.
Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie
krwi. Poza tym
buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (prawdopodobnie hamują rozwój nowotworów).Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny ugotowanych
buraczków, osoby cierpiące na cukrzycę powinny z nich jednak zrezygnować.Możemy podawać to warzywo na wiele różnych sposobów – w surówkach, zupach, a nawet deserach. Ja zaczynam od sałatki, którą uwielbiam (zwłaszcza w towarzystwie klusek śląskich i rolady wołowej).Składniki:7 kg
buraków3 łyżki
solizalewa6 szklanek
wody2 szklanki
cukru2 szklanki
octu spirytusowego6 średnich
cebul6 ząbków
czosnku15 ziarenek
pieprzu15 ziarenek
ziela angielskiego15
goździków5
liści laurowychBuraki oczyszczamy i myjemy dokładnie. Przenosimy je do dużego garnka i gotujemy do miękkości. Następnie ściągamy skórkę, a czysty miąższ ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy 3 łyżki
soli i odstawiamy całość.Przygotowujemy zalewę.Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy je i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Następnie całość przecedzamy przez sito, a czystą, wrzącą zalewą zalewamy
buraki. Odstawiamy
sałatkę na 24 godziny w chłodne miejsce (od czasu do czasu je mieszamy). Następnego dnia przekładamy
buraczki do wyparzonych i suchych słoiczków (należy je lekko odcisnąć). Słoiczki pasteryzujemy 20 minut (patrz pasteryzacja na mokro-
przetwory zimne).Z racji, iż w mojej kuchni nic nie może się zmarnować:nadmiar buraczanego soku rozlewamy do butelek lub słoiczków i pasteryzujemy (patrz pasteryzacja na mokro-
przetwory zimne) - powstanie z niego w zimie cudowny barszczyk.
cebulę i
czosnek wykorzystujemy do sałatki śledziowej.