Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina na pieczeń 2 kilogramów
cebula 4 sztuk
marchewka 3 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
owoce jałowca 10 sztukziarno
pieprzu 1 łyżek deserowych
goździki 6 sztuk
gorczyca 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 szczypta
ocet winny 2 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
imbir mielony według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte
mięso natrzeć
solą oraz
pieprzem i włożyć do marynaty na 2-3 dni i codziennie odwracaćMarynata: do miski włożyć oczyszczoną i posiekana
cebulę, oczyszczoną i starta na małych oczkach
marchewkę,
liście laurowe, ziarna
pieprzu, jałowca,
gorczycę,
goździki,
gałkę muszkatołową,
ocet winny i pół szklanki
wody, wymieszać.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć i obsmażyć (krótko) ze wszystkich stron na
oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 2,5 szklanki marynaty wraz z
cebulą i marchwią. Przykryć i piec ok. 4h w 180 stopniach.Upieczone
mięso przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito, dodać szczyptę
imbiru,
cukru i gotować 5 minut.
Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: