ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z imbirowym sosem

Pieczeń z imbirowym sosem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina na pieczeń 2 kilogramów
cebula 4 sztuk
marchewka 3 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
owoce jałowca 10 sztuk
ziarno pieprzu 1 łyżek deserowych
goździki 6 sztuk
gorczyca 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 szczypta
ocet winny 2 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
imbir mielony według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte mięso natrzeć solą oraz pieprzem i włożyć do marynaty na 2-3 dni i codziennie odwracać
Marynata: do miski włożyć oczyszczoną i posiekana cebulę, oczyszczoną i starta na małych oczkach marchewkę, liście laurowe, ziarna pieprzu, jałowca, gorczycę, goździki, gałkę muszkatołową, ocet winny i pół szklanki wody, wymieszać.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć i obsmażyć (krótko) ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 2,5 szklanki marynaty wraz z cebulą i marchwią. Przykryć i piec ok. 4h w 180 stopniach.
Upieczone mięso przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito, dodać szczyptę imbiru, cukru i gotować 5 minut.
Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4904/Pieczen-z-imbirowym-sosem