Wykonanie
Czasem się tak wydarzyć może, że nas silna potrzeba alkoholizacji znienacka najdzie (na ten przykład, nas niedawno najszła, co tłumaczy naszo przeszło miesięczno tutej nieobecność). Wtedy warto
mieć w zanadrzu zakąskie, ażeby na gospodarnych i cywilizowanych wyglądać. Najlepszo metodo na łatwe w obsłudze zakąski jest wpakowanie różnych dobrości do słoików i pansteryzancja – wtenczas i cało zimę takiemi dobrościami cieszyć podniebienia możemy.
Składniki :Świeże leśne
grzyby1 średnia
marchew2
cebuleGałka muszkatołowa,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie,
liść laurowy,
goździki,
gorczycaMarynata:¼
octu 10 %¾
wody3 łyżeczki
cukru1,5 łyżeczki
solilubczykSposób przygotowania:
Grzyby dokładnie przebieramy i czyścimy. Gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie z odrobiną
gałki muszkatołowej razem z przepołowionymi
cebulami i pokrojoną w plasterki
marchewką. Odsączamy, wkładamy do czystych, suchych słoików, przekładając
przyprawami. W każdym słoiku powinno się znaleźć po kilka ziarenek
ziela angielskiego,
pieprzu,
gorczycy, 3-4
goździki i przynajmniej po jednym liściu laurowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy marynatę.
Wodę gotujemy z
solą,
cukrem i
lubczykiem, dodajemy
ocet i mieszamy. Gorącą zalewę wlewamy do słoików, słoiki natychmiast zamykamy i odstawiamy do góry dnem, by sprawdzić szczelność. Pasteryzujemy w dużym garnku wyścielonym czystą ściereczką ok. 45 minut.