ßßß Cookit - przepis na Podgrzybki w zalewie octowej z cebulką

Podgrzybki w zalewie octowej z cebulką

nazwa

Wykonanie

Byłam na grzybach:) Część się już suszy...
... a część, takich malutkich, ładnych podgrzybków, poszło do słoika:)
Tak więc koszyka nie zawahałam się użyć:) i zrobiłam co mogłam, żeby sie nic nie zmarnowało.
Składniki na podgrzybki w zalewie octowej:
1 kg małych, twardych grzybów (każdy rodzaj pasuje, u mnie to są podgrzybki)
2,5 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
2 większe cebule lub 3 małe
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
szczypta pieprzu
3 licie laurowe
5-6 kuleczek ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
opcjonalnie (ja nie dawałam):
1 marchewka pokrojona w plasterki
1 łyżeczka gorczycy
Grzyby oczyszczamy i myjemy, kroimy na kawałki
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w ilości takiej, aby przykryła całe grzyby
Posolić i obgotować ok. 10 minut
Następnie przelewamy zimną wodą, aby nabrały jędrności
Cebulę obieramy i kroimy w piórka
W drugim garnuszku należy przygotować marynatę z wody, octu, wrzucić pokrojoną cebulę, sól, wsypać pieprz, gorczycę, liście laurowe, cukier, ziele angielskie i zagotować - wyłączyć
Słoiczki i pokrywki wyparzyć (zalać gorąca wodą, którą następnie należy wylać)
Przełożyć do słoiczków grzyby i zalać marynatą, dobrze zamknąć i postawić do góry denkami na 15 minut
Smacznego:)
Biorę udział w akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/09/podgrzybki-w-zalewie-octowej-z-cebulka.html