Wykonanie
Byłam na grzybach:) Część się już suszy...
... a część, takich malutkich, ładnych podgrzybków, poszło do słoika:)Tak więc koszyka nie zawahałam się użyć:) i zrobiłam co mogłam, żeby sie nic nie zmarnowało.
Składniki na podgrzybki w zalewie octowej:1 kg małych, twardych
grzybów (każdy rodzaj pasuje, u mnie to są podgrzybki)2,5 szklanki
wody1/2 szklanki
octu 10%2 większe
cebule lub 3 małe1 łyżka
soli1 łyżeczka
cukruszczypta
pieprzu3 licie laurowe5-6 kuleczek
ziela angielskiego1 łyżeczka
cukruopcjonalnie (ja nie
dawałam):1
marchewka pokrojona w plasterki1 łyżeczka
gorczycyGrzyby oczyszczamy i myjemy, kroimy na kawałki
Przekładamy do garnka, zalewamy
wodą w ilości takiej, aby przykryła całe
grzybyPosolić i obgotować ok. 10 minut
Następnie przelewamy zimną
wodą, aby nabrały jędrności
Cebulę obieramy i kroimy w piórkaW drugim garnuszku należy przygotować marynatę z
wody,
octu, wrzucić pokrojoną
cebulę,
sól, wsypać
pieprz,
gorczycę,
liście laurowe,
cukier,
ziele angielskie i zagotować - wyłączyć
Słoiczki i pokrywki wyparzyć (zalać gorąca
wodą, którą następnie należy wylać)Przełożyć do słoiczków
grzyby i zalać marynatą, dobrze zamknąć i postawić do góry denkami na 15 minut
Smacznego:)Biorę udział w akcji: