ßßß Cookit - przepis na Marynowane grzyby leśne + pasteryzacja!

Marynowane grzyby leśne + pasteryzacja!

nazwa

Wykonanie

Po intensywnym grzybobraniu - czas na zamarynowanie tych najmniejszych!
Z racji, że było to moje pierwsze marynowanie - musiałam przeczytać o tej formie kilka przydatnych informacji. I tak postawiłam na klasyczną marynatę :)
Składniki:
50 dag grzybków leśnych (najlepiej małych łebków z kawałkiem nóżki)
2 szklanki wody
1 cebula
pół szklanki octu
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
2-3 łyżeczki gorczycy
5 łyżek cukru
pół łyżki soli (do marynaty) 3 łyżki (do obgotowania)
Grzybki najpierw oczyściłam i obgotowałam 10 min w osolonej wodzie. Po obgotowaniu ochłodziłam w zimnej wodzie (aby nadal były jędrne:))
Do wody wsypałam przyprawy i cebulkę pokrojoną w półksiężyce. Całość podgotowałam ok 10 min, zdjęłam z gazu i dolałam ocet. Grzybki stopniowo wkładałam do słoiczków i zalewałam marynatą wraz z przyprawami.
Szczelnie zakręciłam i sprawdziłam czy są szczelne.
Pasteryzowanie:
Duży garnek wyściełałam ścierką kuchenną (tak aby szkło nie miało styczności z garnkiem). Włożyłam mocno zakręcone słoiczki i zalałam je wodą do 3/4 wysokości. Podgrzewałam na małym ogniu (pod przykryciem) ok 30 min w temp. 90-100 stopni. Po upływie tego czasu wylałam trochę gorącej wody i wlałam zimnej. Wyciągnęłam słoiczki i postawiłam do góry dnem, aby sprawdzić czy są szczelne. Tak stały do wystygnięcia. Przepis jest dobry, bo słoiki się prawidłowo zapasteryzowały.
Na sam koniec polecam udekorować nakrętki, wyglądają wtedy super! ;)
Za wszelkie dobre rady i poprawki odnośnie proporcji czy też składników- będę bardzo wdzięczna.
Przepis jeszcze nie jest skonsumowany, dlatego jak tylko otworzę pierwszy słoik, to napiszę o wrażeniach smakowych!
Źródło:http://kozafit.blogspot.com/2013/09/marynowane-grzyby-lesne-pasteryzacja.html