ßßß
Składniki:4 kg pomidorów (podłużne, Lima)4 jabłka2 pomarańcze3 cebule1 czerwona papryka1 główka czosnku2 marchewki1 pietruszka3 łyżki oleju60 ml octu winnego10 łyżek cukru (5 białego i 5 brązowego)1/2 łyżeczki cynamonu5 ziaren owoców jałowca1/2 łyżeczki ziela angielskiego4 liście laurowe3 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego1/3 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki gorczycy1 łyżeczka słodkiej papryki4 goździki1 łyżeczka ziaren kolendryWykonanie:Z pomidorów usuwamy szypułki i nasady szypułek. Marchew i pietruszkę, cebulę, czosnek obieramy. Pomarańcze parzymy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok.Wszystkie składniki drobno kroimy, umieszczamy w garnku, dodajemy olej, sok z pomarańczy i dusimy kilka godzin. Wszystkie składniki muszą zmięknąć.Następnie lekko je blendujemy, ponownie zaczynamy gotować, z dodatkiem wszystkich przypraw i skórki. Gotujemy około godzinę.Po tym czasie ketchup przecieramy dokładnie na sitku lub przecierakiem, ponownie umieszczamy w garnku i gotujemy na średnim ogniu, aż uzyska zadowalającą nas konsystencję. Ja chciałam uzyskać bardzo gęsty ketchup, więc gotowałam go jeszcze ok. 3 godzin.
Gotowy ketchup nakładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy na mokro 30 minut od zagotowania się wody.Smacznego!