ßßß
 Przygotowanie:Przygotowane oczyszczone grzyby wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować około 20 minut. Odcedzić.Składniki na zalewę tj: wodę, ocet, cukier i sól zagotować.Do umytych, wytartych do suchości słoików na dno położyć po grubym plasterku cebuli, marchewki i imbiru, 3-5 ziarenek jałowca, pieprzu, goździków, i po 1 liściu laurowym.Napełnić grzybami i dopełnić zalewą.Słoiki pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania wody.Wyjąć i ustawić do góry dnem aż do wystygnięcia. Smacznego :)Ciekawostka:Pomimo, że grzybki marynowane stanowią wspaniałą zakąskę, nie powinno się ich łączyć z alkoholem. Ścina on w żołądku białko grzyba, które staje się jeszcze bardziej odporne na działanie soków trawiennych, a co za tym idzie, jeszcze dłużej zalega w żołądku.
Przygotowanie:Przygotowane oczyszczone grzyby wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować około 20 minut. Odcedzić.Składniki na zalewę tj: wodę, ocet, cukier i sól zagotować.Do umytych, wytartych do suchości słoików na dno położyć po grubym plasterku cebuli, marchewki i imbiru, 3-5 ziarenek jałowca, pieprzu, goździków, i po 1 liściu laurowym.Napełnić grzybami i dopełnić zalewą.Słoiki pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania wody.Wyjąć i ustawić do góry dnem aż do wystygnięcia. Smacznego :)Ciekawostka:Pomimo, że grzybki marynowane stanowią wspaniałą zakąskę, nie powinno się ich łączyć z alkoholem. Ścina on w żołądku białko grzyba, które staje się jeszcze bardziej odporne na działanie soków trawiennych, a co za tym idzie, jeszcze dłużej zalega w żołądku.