ßßß Cookit - przepis na Cebulka perłowa marynowana

Cebulka perłowa marynowana

nazwa

Wykonanie

Kiedy tylko zobaczyłam nasiona na sklepowych pułkach, wiedziałam, że jest moja. Zgarnęłam od razu 2 paczki, wysiałam i zamarynowałam. Teraz wiem, że zagości na stałe na moich grządkach. Jest delikatna nie trzeba jej blanszować jak cebulę dymkę poza tym mniejszych sztuk nie obierałam. Odcięłam tylko końcówki i opłukałam w wodzie. Wygodna w uprawie i obróbce. Cebulka której szukałam ;)
Składniki:
1 kg cebulki perłowej
ziarna pieprzu, gorczycy, ziela angielskiego, liść laurowy, cienkie plastry świeżego imbiru
zalewa:
1 l wody
1 łyżka soli
2,5 - 3 łyżek cukru
1/2 - 3/4 szklanki octu
Zalewę zagotować, powinna mieć słodko - kwaśny smak. Można ją sobie dopasować do swojego gustu, dodać więcej cukru bądź octu.
Cebulę oczyścić (małych cebulek nie obierałam). Przygotować czyste i suche słoiczki np. po przecierze pomidorowym. Do każdego dać 3 ziarna pieprzu, 2-ziela angielskiego, mały listek laurowy, szczyptę ziaren gorczycy i cienki plasterek świeżego imbiru. Na to wsypać obraną cebulkę. Zalać przegotowaną marynatą, zakręcić, pasteryzować 10 min.
Cebulka jest świetnym dodatkiem do sałatek, czy mięs. Polecam :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/07/cebulka-perowa-marynowana_19.html