ßßß Cookit - przepis na Marynowane podgrzybki

Marynowane podgrzybki

nazwa

Wykonanie

Nasza piękna, nawet złota jesień w tym roku jest dość szczodra w grzyby. W całym domu nimi pachnie. Jedne się marynują, inne suszą, parę się mrozi, a pozostałe są jedzone na bieżąco. Och oby ten czas trwał wiecznie! Muszę się pochwalić, że wczoraj znalazłam dwa piękne prawdziwki - niestety po rozkrojeniu znalazłam tam życie - ruszające się - skutkowało to wykrojeniem większej połowy, no ale cóż, każdy ma prawo jeść :)
Dziś zapraszam Was na pyszne marynowane podgrzybki, niestety nie podam dokładnych receptur, ponieważ przygotowuję je na oko i wg. gustu.
SKŁADNIKI:
- podgrzybki
- cebula
- woda
- ocet
- sól
- cukier
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- biała gorczyca
PRZYGOTOWANIE:
Grzybki czyścimy i dokładnie myjemy. Obgotowujemy w osolonej wodzie (ok. 15 min.) z dodatkiem 2 łyżek octu - sprawi on, że grzyby nie będą ciemnieć. Odcedzamy. Przygotowujemy marynatę. Do garnka wlewamy wodę i ocet w zależności 3 szklanki wody na jedną octu, dodajemy nie całe pół szklanki cukru i 2-3 łyżeczki soli oraz cebulę pokrojoną w piórka. Oczywiście próbując oceniamy czy zaprawa nam odpowiada. Zagotowujemy ją i dodajemy nasze grzybki. Gotujemy ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy słoiki, które należy wygotować/wyparzyć. Do każdego dodać liść laurowy, 2-3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu i łyżeczkę gorczycy. Ugotowane grzyby natychmiast przełożyć do słoików wraz z zalewą, szczelnie zamknąć i od razu odwrócić wieczkiem do dołu. Tak zostawić do czasu aż wystygną i gotowe :) Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/10/marynowane-podgrzybki.html