ßßß
Sezon słoikowy :-) co roku obiecuję sobie, że nie przesadzę z ilością i co roku okazuje się, że "obiecanki - cacanki" ;-) i w tym roku chyba nie będzie inaczej :-) truskawki, wiśnie, rabarbar, buraki, kapusta, ogórki i wiele innych... lista jest iście imponująca... a ponieważ zaczynają się już ogórki gruntowe, to dziś mam dla Was moją ulubioną sałatkę ogórkową :-)SKŁADNIKI5 kg ogórków gruntowych6 dużych marchewek3 duże cebule2 szklanki octu 10%3 szklanki cukru15 - 20 liści laurowych30 ziaren ziela angielskiego2 łyżki gorczycy3 - 4 łyżki solipieprz (mielony, ok. 1 łyżki)olej (1 - 2 łyżki na słoik, w zależności od wielkości słoików)
Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plasterki (ze skórą). Marchewkę i cebulę obieramy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę lub cienkie ćwierćplasterki. Wszystko wkładamy do dużego naczynia, dodajemy cukier i sól i odstawiamy na ok. pół godziny, do czasu aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy ocet, liście, ziele,gorczycę i pieprz, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na ok. 12 godzin (od czasu do czasu zamieszajcie wszystko dokładnie). Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do słoików dociskając, by nie powstały pęcherze powietrza, zalewamy zalewą (pozostawcie ok. 1 cm miejsca od góry), a na wierzch wlewamy olej. Zakręcamy, wstawiamy do garnka, wlewamy zimną wodę (od 3/4 wysokości słoików) i pasteryzujemy 10 - 15 minut (w zależności od wielkości słoików) od zagotowania. Studzimy poza garnkiem.